16. etapu TdF ovládol Alaphilippe, Sagan má zelený dres na dosah

TA3 SITA
24.7.2018 17:30

Francúz Julian Alaphilippe sa stal víťazom utorkovej 16. etapy z Carcassonne do Bagnéres-de-Luchon na 105. ročníku Tour de France. Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Quick-Step Floors sa na 218 km dlhej trati dostal na vedúcu pozíciu v záverečnom zjazde zo stúpania Col du Portillon, keď vyťažil z pádu dovtedajšieho lídra Adama Yatesa vo farbách Mitchelton-Scott.

16. etapu TdF ovládol Alaphilippe, Sagan má zelený dres na dosah
SITA/AP

Sagan si zabezpečil víťazstvo

Alaphilippe si pripísal na tohtoročnej "Starej dáme" druhé etapové prvenstvo, prvé vybojoval presne pred týždňom rovnako po dni voľna. Na druhom mieste finišoval Španiel Gorka Izagirre zo zoskupenia Bahrain-Merida, tretiu priečku obsadil smoliar Yates. Obaja zaostali za víťazom o 15 sekúnd. Víťazstvo lídra vrchárskej súťaže Alaphilippa bolo už štvrtým z dielne Quick-Step Floors, vďaka čomu sa stal najúspešnejším tímom tohtoročnej Tour. Belgické družstvo sa v tejto štatistike dostalo pred nemeckú formáciu Bora-Hansgrohe s tromi prvenstvami.

Slovenský jazdec Peter Sagan si matematicky už zabezpečil víťazstvo v bodovacej súťaži. Dvadsaťosemročný Žilinčan má na svojom konte 452 bodov a v zostávajúcom priebehu podujatia už nik nemôže získať viac. Po utorkovej rýchlostnej prémii v Saint-Girons sa môže Nór Alexander Kristoff dostať maximálne na 440 bodov. To by musel získať maximum na všetkých nasledujúcich kótach. Na to, aby trojnásobný svetový šampión Sagan už šiestykrát získal zelený dres pre víťaza bodovania, potrebuje jediné - prísť v nedeľu do cieľa v Paríži. Utorkovú etapu dokončil v "gruppette" na 138. mieste s mankom 30:47 min na víťaza, keď zjavne šetril sily do ďalších náročných dní. Limit pre dosiahnutie cieľa bol na hranici 40 minút po dojazde prvého pretekára. Celkovo patrí P. Saganovi 59. priečka. Na trasu prvej pyrenejskej etapy sa vydalo 150 cyklistov.

Výsledky - Tour de France 2018:

16. etapa (Carcassonne - Bagnéres-de-Luchon, 218 km): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 5:13:22 h, 2. Gorka Izagirre (Šp.) Bahrain-Merida, 3. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott, 4. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo - všetci +15 s, 5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida +18, 6. Robert Gesink (Hol.) LottoNL-Jumbo +37, 7. Michael Valgren (Dán.) Astana, 8. Gregor Mühlberger (Rak.) Bora-Hansgrohe - obaja +56, 9. Marc Soler (Šp.) Movistar +1:10 min, 10. Pierre Latour (Fr.) Ag2r La Mondiale +1:18

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 452 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 170, 3. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 133, 4. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing 130, 5. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo 128, 6. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Groupe Gobert 100

Polícia zakročila slzným plynom

V pelotóne sa po štarte neustále niekto pokúšal o únik, až sa cyklisti dostali k stúpaniu štvrtej kategórie Côte de Fanjeaux (dĺžka 2,4 km, sklon 4,9 %) na 25. kilometri. Bod za prvé miesto na vrchole kopca získal Warren Barguil z tímu Fortuneo-Samsic. O niekoľko momentov neskôr protestujúci francúzski farmári vhodili na vozovku balíky slamy a etapu museli prerušiť asi na 15 minút. Polícia zakročila slzným plynom, čo si odnieslo aj niekoľko popredných jazdcov vrátane Petra Sagana či lídra pretekov Gerainta Thomasa. Únik dňa sa neutvoril ani pred výstupom na druhý kopec štvrtej kategórie Côte de Pamiers (2,3 km, 5,8 %), na ktorého vrchole bol ako prvý držiteľ bodkovaného dresu Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Nasledovali ďalšie pokusy o únik, až sa to napokon podarilo po 105 kilometroch. V čelnej skupine sa ocitlo 47 jazdcov, boli medzi nimi Greg van Avermaet (BMC), Barguil, Alaphilippe, Bauke Mollema (Trek), Adam Yates (Mitchelton-Scott) či Ion Izagirre (Bahrain-Merida).

Krátko po sformovaní úniku prišla na rad rýchlostná prémia v Saint-Girons, ktorú vyhral Christophe Laporte (Cofidis) pred Edvaldom Boassonom Hagenom (Dimension Data) a Van Avermaetom. Medzitým sa manko pelotónu neustále zvyšovalo, 63,5 km pred cieľom sa vyšplhalo na hranicu 10 minút. To už bol na čele Philippe Gilbert z Quick-Stepu, ktorý sa osamostatnil z úniku ešte pred začiatkom stúpania druhej kategórie Col de Porte d'Aspet (5,4 km, 7,1 %). Gilbert vyhral prémiu, ale v zjazde v jednej zo zákrut neubrzdil a na krajnici preletel cez bicykel do priekopy medzi stromy. Belgičan po pár minútach ukázal do kamery, že je v poriadku a pokračoval. Práve v tomto klesaní v roku 1995 tragicky zahynul Talian Fabio Casartelli.

Alaphilippe vyťažil z pádu súpera

Následne sa v stúpaní prvej kategórie Col de Menté (6,9 km, 8,1 %) dopredu dostala dvojica Damiano Caruso (BMC), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), pelotón zaostával o viac ako 12 minút. Peter Sagan sa zaradil do tzv. "gruppetta" a v pokojnom tempe sa snažil dokončiť etapu. Vedúcu dvojicu si ešte pred vrcholom dotiahli prenasledovatelia a Alaphilippe si pripísal ďalších 10 bodov do vrchárskej súťaže. Francúzsky víťaz 10. etapy bol po zjazde na čele spolu s ďalšími 16 cyklistami, do cieľa zostávalo 30 km. Tour de France sa na 17 km dostala aj do Španielska, späť na francúzsku pôdu sa vrátila na vrchole stúpania prvej kategórie Col du Portillon (8,3 km, 7,1 %).

V záverečnom kopci dňa sa oddelili Gesink s Domenicom Pozzovivom (Bahrain-Merida), ku ktorým sa najprv pridal Mollema a potom aj Yates, Marc Soler (Movistar), Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) a Alaphilippe. Tri kilometre pred vrcholom atakoval Yates, na vrchole stúpania mal pred Alaphilippom náskok 20 sekúnd. V tej chvíli zostávalo už len 10 km do cieľa. Yatesa v zjazde stretla smola, keď v jednej zo zákrut dostal šmyk a Alaphilippovi sa otvorila cesta k druhému víťazstvu, ktoré si Francúz už nenechal ujsť.

"Bolo to veľmi ťažké počas celého dňa. Výrazne sa pretekalo, miestami to bolo šialené, dosť ma boleli nohy. Dobre som si však počínal od začiatku až do konca. Je mi ľúto, že Adam Yates spadol, ten zjazd bol naozaj náročný. Mal som ho naštudovaný. som rád, že som vyhral. Cítim sa lepšie ako na konci minulého týždňa. Som veľmi šťastný, že mám ďalšie víťazstvo. Som stále v bodkovanom drese, moja snaha získať ho je evidentná," uviedol Julian Alaphilippe v prvom televíznom interview.

V stredu príde na rad druhá pyrenejská, zároveň mimoriadne atraktívna a netradične krátka etapa s dĺžkou iba 65 km. Začne sa v Bagnéres de Luchon a končiť sa bude po 16 km dlhom stúpaní špeciálnej kategórie na Col du Portet vo výške 2215 m. Je to zároveň najvyšší bod tohtoročnej Tour de France. "Nejde nám ani tak o marketingové využitie tejto etapy, ale najmä o zdramatizovanie pretekov," komentoval riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok