Hokejistov napriek dažďu privítali na námestí desaťtisíce ľudí

TA3, TASR, SITA
21.5.2012 16:59

Slovenskí hrdinovia sa o trištvrte na päť dostali až na námestie SNP, kde ich napriek tomu, že začalo pršať, nadšene privítalo asi 20 tisíc ľudí.

Príchod na letisko a oslavná jazda mestom


Strieborní medailisti z majstrovstiev dnes pricestovali domov na Slovensko. Z lietadla na Letisku M. R. Štefánika vystúpili okolo druhej popoludní. Ako prvý sa aj s trofejou pre vicemajstrov sveta ukázal kapitán Zdeno Chára. Bol nasledovaný zvyškom mužstva. Úspešných Slovákov už na letisku vítalo asi 600 ľudí.

Už dve hodiny pred avizovaným pristátím sa zbierali do národných farieb odetí priaznivci v improvizovanej fanzóne pri letisku a  postupom času sa začali lepiť na ochranné oplotenie. Čakanie si narastajúci dav fanúšikov spestril víťaznými popevkami, nechýbali rapkáče, trúby, vuvuzely ani bubon. Keď pristálo lietadlo s hráčmi a realizačným tímom, za oplotením zaznelo mohutné "Ďakujeme, ďakujeme". Čakatelia však nemali stále istotu, či je to stroj s hrdinami z Helsínk, no potom pri vystupovaní hokejistov ich presvedčil neklamný znak: "To nemôže byť naozaj nik iný ako Chára," došlo ubezpečenie z davu a ovácie nabrali na väčšej intenzite.

Vo fanúšikovskej obci zaznelo mohutné "Toto sme tu už dávno nemali" i "Vitajte doma", ale aj neskromné "Majstri, majstri". Hokejisti sa nasúkali do otvoreného autobusu a absolvovali pre fanúšikov "čestné kolo" priamo na "runway". Ich modré dresy však v tej chvíli boli vidno len z vyše 100-metrovej vzdialenosti a niektorí neskrývali sklamanie. "Ak sa to skončí iba pri tomto a skryjú ich pred nami, potom to nebolo dobre zorganizované," zaznelo z davu.

Diaľka sa ale medzi fans a hráčmi zminimalizovala o pár minút neskôr a konečne sa dali rozoznať aj tváre. Fanúšikovské hordy sa presunuli na lemovanie cestného okruhu popri letisku a mohli si podať so svojimi miláčikmi aj ruky, pretože "výstavný" dopravný prostriedok prešiel tesne popri nich. "Oplatilo sa prísť, je to ohromný zážitok. Bola som tu aj pred 10 rokmi po švédskom zlate a dúfam, že sa cyklus medailí teraz už skráti, veď bronz z Helsínk bol už nesmierne dávno," priznala Beáta, ktorá si "pre chlapcov na hranici povoleného odskočila z práce". "Mám radosť z toho, že chlapci opäť spojili národ a športovcami sa stali aj tí, ktorí ho počas väčšiny roka nevnímajú."

02.jpg

Triumfálne privítanie na námestí SNP


Hráči i členovia realizačného tímu sa presunuli do pristaveného otvoreného autobusu a zamierili okružnou jazdou cez mesto na námestie SNP, kde sa plánovala hlavná časť osláv.  Autobus s medailistami sa postupne presunul po trase Avion Shoppingpark -  Galvaniho -  Trnavská - Tomášikova - Vajnorská (Polus CC) - Bajkalská - Trnavská (Slovnaft aréna) - Trnavské mýto - Krížna - Karadžičova, Dostojevského rad - Pribinova (Eurovea) - Most Apolo - Einsteinova (Aupark) - Most SNP - Staromestská až na námestie SNP.

snp8.jpg

Dopravný podnik na túto príležitosť zapožičal tímu prerobenú Karosu bez strechy. Stretla sa pomerne veľkou kritikou fanúšikov, ktorým dalo za pravdu aj počasie. Asi o pol piatej, asi štvrťhodinu pred príchodom na námestie, začalo pršať. Ani to však nadšených fanúšikov, čakajúcich na svoje idoly, neodstrašilo. Slovenských medailistov ich privítalo asi 20 tisíc.

Dav nadšene skandoval slovenské hokejové heslá, zatiaľ čo moderátor postupne predstavoval celé mužstvo. Najväčší aplauz sa ušiel hrdinom šampionátu, brankárovi Jánovi Lacovi, kapitánovi Chárovi či legende Mirovi Šatanovi.

Moderátor po piatej predstavil aj strojcu nášho hokejového úspechu, trénera Vladimíra Vůjteka. "Vlado, děkujem!" skandoval obrovský dav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok