Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jeden veľký krok pre Motorola

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred štyridsiatimi deviatmi rokmi preniesli produkty Motorola prvé kroky astronauta Neila Armstronga, ktoré zachytili milióny ľudí na celom svete. V piatok 20. júla sme zažili 49. výročie prvého pristátia na Mesiaci. Na začiatku 16. júla 1969, astronauti Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin "Buzz" Aldrin, odštartovali z planéty Zem spolu s kozmickou loďou Apollo 11, aby tak napísali prvú stránku svojich zlatých dejín. Dôležitú úlohu v tomto rozhodujúcom momente zohral vysielač S-Band Transponder spoločnosti Motorola, ktorý bol súčasťou veliteľského modulu Apollo 11.

Vysielač bol pritom jediný komunikačný zdroj signálu spájajúci kozmickú loď so Zemou a vysielal všetky zvuky, biomedicínske dáta, telemetriu a televízne signály. Vďaka tomuto vysielaču sa slová Neila Armstronga "Jeden malý krok pre človeka, jeden obrovský skok pre ľudstvo ..." navždy vryli do pamäte všetkých generácií.

Táto významná udalosť bola výsledkom rokov inovácie spoločnosti Motorola, venovanej vesmírnemu programu Spojených štátov. Počnúc satelitom Explorer I v roku 1958, spoločnosť Motorola poskytla technológiu pre NASA (National Aeronautics and Space Administration) na podporu komunikácie, prenosu dát a zlepšenia bezpečnosti.

V roku 1969 bolo Apollo 11 prvou plánovanou lunárnou misiou a zamestnanci Motorola úzko spolupracovali s NASA, aby zabezpečili úspešnosť programu.

Dôležitú úlohu v tomto rozhodujúcom momente zohral vysielač S-Band Transponder spoločnosti Motorola, ktorý bol súčasťou veliteľského modulu Apollo 11.

Na palube lunárneho exkurzného modulu Apollo (LEM), vysielal vysielač Motorola rádiové signály do troch prijímajúcich staníc na zemi, kde ich demodulátory FM pásma od Motorola konvertovali na rozhlasové a televízne vysielanie.

Okrem toho spoločnosť Motorola dodala tisíce polovodičových zariadení, pozemné sledovacie a pokladničné zariadenia a 12 palubných sledovacích a komunikačných jednotiek. “Dátový kanál”, vo veliteľskom module Apollo, dostával signály zo Zeme, ktoré sa následne prenášali do ostatných palubných zariadení. Touto cestou sa cez transpondér na palube lunárneho modulu Apollo 11 vysielala telemetria, sledovanie, hlasová komunikácia a televízne signály medzi Zemou a Mesiacom. Komunikáciu sledovalo viac ako 500 miliónov ľudí, čo robí z pristátia na Mesiaci jednu z najsledovanejších živých udalostí všetkých čias.

NASA používala zariadenia Motorola v mnohých vesmírnych letoch po celé desaťročia.

Exkluzívna verzia zariadenia Motorola Aura.

V roku 2009, pri príležitosti osláv 40. výročia pristania na Mesiaci, uviedla Motorola exkluzívnu verziu zariadenia Motorola Aura, ktoré sa volalo Celestial Edition. Zahŕňalo fotografie, zvukové nahrávky a videozáznamy, ktoré boli získané pri pristátí na Mesiaci. Cena zariadenia bola takmer 2000 dolárov a prvá jednotka bola mimoriadnym darom pre Neila Armstronga. Môžeme iba hádať, aké prekvapenie prinesie spoločnosť Motorola pri oslave 50. výročia pristátia.

(Zdroj: Tlačová správa Motorola)