NATO: Intervencia do Sýrie sa neplánuje

TA3, TASR, SITA
21.5.2012 12:52

Spojené štáty a predstavitelia NATO hovoria, že Severoatlantická aliancia nemá v úmysle vojensky zasiahnuť, aby zabránila násiliu v Sýrii.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a americký veľvyslanec pri NATO Ivo Daalder povedali, že členovia aliancie pokračujú v hľadaní ciest, aby prinútiť režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada rešpektovať mierový plán osobitného vyslanca medzinárodného spoločenstva Kofiho Annana.


Vlani NATO letecky zaútočilo v Líbyi, čím pomohlo zvrhnúť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa vyjadrenia Daaldera sa však teraz o Sýrii na chicagskom summite NATO nehovorilo.
Asadov režim pokračuje v ostreľovaní centier opozície a ozbrojení povstalci odvetou útočia na vládne sily a zariadenia.


Zástupca amerického bezpečnostného poradcu Ben Rhodes vyhlásil, že USA a ich spojenci pomáhajú sýrskej opozícii diplomatickou podporou a materiálnou pomocou, ktorá nezabíja.

 

Polícia zatkla takmer 50 ľudí pri stretoch s demonštrantami

Takmer 50 ľudí v nedeľu skončilo v policajných putách po zásahu chicagskej polície voči demonštrantom, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas so summitom NATO konajúcim sa v americkej metropole. Podľa polície zasiahli muži zákona voči tým, ktorí odmietli rešpektovať príkazy na rozídenie sa, keďže demonštrácia nebola úradmi povolená. Okrem zatknutia takmer piatich desiatok ľudí bolo výsledkom následných zrážok zranenie 12 demonštrantov a štyroch policajtov.

Účasť na protivojnovom protestnom pochode centrom hlavného mesta štátu Illinois sa odhaduje na niekoľko tisíc, očakávania organizátorov o príchode 10-tisíc ľudí zostali nenaplnené.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok