Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Máte unavené oči alebo už potrebujete okuliare? EyeQue vám to vypočíta!

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
23. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetci lekári bijú na poplach ohľadom dlhodobého sledovania monitoru. Oči sú dlhodobo zaostrené na jednu vzdialenosť a šošovka ochabuje. No aj to je trest za pohodlnosť dnešnej doby. Pokrok však nezastavíš a tak prichádzajú na rad rôzne laserové zákroky, ktoré nám ostrosť zraku dokážu vrátiť. Pred tým však, než si diagnostikujete nejakú očnú vadu, by bolo celkom dobré zistiť, či je to naozaj pravda. Na to však pri dnešnom uponáhľanom svete niekedy neostáva čas. Firma EyeQue tak prišla s jednoduchým zariadením, ktoré nazvala Personal Vision Tracker.

Je to v preklade niečo ako zariadenie pre osobné vyhodnotenie zraku. Ide o neveľká trubičku so systémom šošoviek, ktorú jednoducho uchytíte na svoj smartfón. Slúži na to gumený pásik, vďaka ktorému je jedno akú značku telefónu máte. V nainštalovanej aplikácii potom len dvoma tlačidlami, plus a mínus, približujete zelenú a červenú čiarku tak, aby sa nakoniec prekryli. Aplikácia vám potom vyhodnotí, aké dioptrie potrebujete a vy si dokonca môžete vytlačiť presnú špecifikáciu vášho zrakového problému.

Zariadenie pre domáce vyšetrenie zraku EyeQue Personal Vision Tracker.

Riešenie je to, ak nezarátame smartfón, veľmi lacné. To ho predurčuje aj na používanie napríklad doktormi, ktorí sa starajú o ľudí v krajinách tretieho sveta. Bežnému používateľovi zasa firma sľubuje komfort s prechodom na vyššie dioptrie bez toho, aby bola potreba navštíviť lekára. Samozrejmosťou je pamäť v aplikácii pre každé oko zvlášť. Personal Vision Tracker je totižto monokulárny prístroj.

Zariadenie pre domáce vyšetrenie zraku EyeQue Personal Vision Tracker.

Drobným negatívom je paradoxne vysoké rozlíšenie nových smartfónov. Síce od marca 2018 firma EyeQue aktualizovala nastavenia pre nové smartfóny, problémom je naďalej ich široká škála displejov. To sa týka hlavne Android zariadení. Firma na svojej stránke uvádza, že kalibráciu aktualizuje priebežne a teda ak máte dajaký špecifický smartfón, ktorý zatiaľ nie je v ich databáze, čoskoro zrejme bude.

Nuž a na záver už len dodať, že okrem monokulárneho Personal Vision Trackera, firma zhotovila aj binokulárny EyeQue Insight na testovanie kvality zraku do diaľky. Aplikácia je určená aj pre deti a samotnou diagnostikou ich sprevádza animovaná postavička.

Zariadenie pre domáce vyšetrenie zraku EyeQue Personal Vision Tracker.