Dávida Brtvu vydali z Českej republiky na Slovensko

TASR
21.5.2012 11:57

Dávida Brtvu vydali v pondelok z Českej republiky na Slovensko, o jeho vydaní rozhodol Vyšší súd v Prahe v stredu 16. mája.

Dávida Brtvu vydali z Českej republiky na Slovensko
TASR

Dávida Brtvu na Slovensku právoplatne odsúdili na päťročný trest odňatia slobody a zároveň je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov spoločne s veľkopodnikateľom Jozefom Majským a ďalším obžalovaným.


Vydanie zabezpečovala dnes dopoludnia česká národná ústredňa SIRENE spoločne s príslušnými slovenskými policajnými orgánmi. Podobné vydávajúce procesy podliehajú vysokému stupňu utajenia. Dávida Brtvu dnes následne umiestnia do jedného z 18 slovenských ústavov na výkon trestu odňatia slobody. Pražský Vyšší súd zamietol odvolanie právneho zástupcu Dávida Brtvu voči aprílovému rozhodnutiu nižšieho Mestského súdu v Prahe vydať ho na Slovensko. Trestná vec bola postúpená Vyššiemu súdu v Prahe z Mestského súdu 10. mája. Pre TASR to v piatok 18. mája uviedol hovorca Vyššieho súdu v Prahe Jan Fořt. Informáciu o rozhodnutí vydať Dávida Brtvu na Slovensko v ten istý deň TASR potvrdila aj hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Katarína Kudjáková. Nižší Mestský súd v Prahe na svojom verejnom zasadnutí 17. apríla rozhodol, že Dávid Brtva bude vydaný z Českej republiky na Slovensko.


Dávid Brtva a jeho právny zástupca s rozhodnutím vydať ho na Slovensko nesúhlasili a podali voči verdiktu sťažnosť. O nej rozhodoval Vyšší súd v Prahe. TASR o tom 17. apríla informovala hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Martina Lhotáková.


Dávid Brtva sa doteraz po tom, čo ho na základe dvoch európskych zatýkacích rozkazov vydaných slovenskou stranou zadržali v polovici marca v Prahe, nachádzal v predbežnej väzbe. Od 17. apríla je na základe rozhodnutia pražského Mestského súdu vo vydávajúcej väzbe. Prokurátor navrhol súdu jeho vydanie 27. marca, Dávid Brtva nepožiadal vtedy, ako tak urobil v minulosti v roku 2003, v Česku o azyl.
Bez prítomnosti Dávida Brtvu nemôže pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pokračovať hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Figuruje tu ako obžalovaný a nie je predpoklad, že by dal súhlas svojmu advokátovi na proces v jeho neprítomnosti. Preto ani ŠTS doteraz nevytýčil termín procesu s trojicou obžalovaných - veľkopodnikateľom Jozefom Majským, Patrikom Pachingerom a spomínaným Dávidom Brtvom Na pojednávaní súd potrebuje prostredníctvom telemosta vypočuť už len exriaditeľa TV Nova Vladimíra Železného.


Česká polícia zadržala v Prahe Slováka Dávida Brtvu, ktorý je obžalovaný v prípade tunelovania nebankových finančných spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Informoval o tom 23. marca spravodajský portál novinky.cz. Pár dní pred zverejnením tejto informácie ho zatkli pri fingovanej cestnej kontrole v pražskom Smíchove príslušníci špeciálneho policajného Útvaru cieleného pátrania, ktorí sú známi aj ako "lovci lebiek". "K zadržaniu došlo 14. marca na ulici Radlická, kadiaľ hľadaný muž išiel v aute svojej sestry. Na zastavenie vozidla bola využitá hliadková služba pražskej polície, ktorá si od vodiča vyžiadala doklady. Predložil však bratove doklady a potom tvrdil, že sa pomýlil. Pri zadržaní sa nezmohol na odpor," uviedla vtedy pre noviny Právo hovorkyňa českého policajného prezídia Pavla Kopecká.


Dávid Brtva mal vo februári tohto roka nastúpiť na výkon päťročného trestu za spreneveru 5,6 milióna korún. Keďže tak neurobil, Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky i medzinárodný zatykač. Dávida Brtvu už v ČR raz zatkli aj v minulosti. Zo Slovenska utiekol po obvinení v kauze BMG a Horizont, českí policajti ho chytili v Prahe v januári 2003. Vo vydávacej väzbe vtedy strávil 16 mesiacov po tom, ako neúspešne žiadal o azyl v Česku.


Pôvodne vtedajší Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, neskôr Najvyšší súd SR verdikt zrušil. Po tom, čo Jozefa M. prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida Brtvu odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika Pachingera odsúdeného na desať rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok