Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové možnosti ovládania dodávajú skutočný pocit pri dotyku obrazovky

Nové možnosti ovládania dodávajú skutočný pocit pri dotyku obrazovky
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
23. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že seniorom sa smartfóny javia ako zložitejšie zariadenia, opak je pravdou. Priamy dotyk na konkrétnu ikonku či posuvné ovládanie je oveľa intuitívnejšie, ako preklikávať sa na danú pozíciu tlačidlami. Vedci sú však tvory večne nespokojné a rozhodli sa pridať aj do tohto intuitívneho dotykového ovládania ďalšiu dimenziu a to hmatový vnem.

Áno, ťažkopádne slovné spojenie, ale ako inak nazvať spätnú reakciu obrazovky, ktorá vám dokáže sprostredkovať pocit, ako by ste sa dotkli skutočného povrchu zobrazovanej veci. Anglicky je to haptic technology a samotné slovo haptic je odvodené z gréčtiny, to sa nakoniec prenieslo aj do názvu jedných z priekopníkov v danej oblasti, firme HAP2U.

Ak vás teraz trápi otázka ako do rovného, hladkého povrchu napríklad smartfónu, dostali pocit, že prechádzate prstom po šupinách ryby, či látke oblečenia, odpoveď je zvuk. Áno, ultrazvukové vibrácie zmenia pocit trenia na končeku prsta. Vibrácie však neprebiehajú v jednom čase po celom povrchu obrazovky, ako je to u obrazu, ale vďaka zariadeniu s názvom Piezoelektric Actuator. Ten využíva presnú polohu prsta, či prstov na vyslanie konkrétneho signálu. To nielen uľahčuje fungovanie samotnej technológie, ale hlavne šetrí energiu zariadenia.

Ultrazvukové vibrácie zmenia pocit trenia na končeku prsta.

Pri umocnení pocitu sa však vývojári nezastavili, technológia Discrete Ceramics umožní aj doplnenie pocitu stlačenia tlačidla. Alebo ak teda chcete, možnosť odmerať vyvíjaný tlak na obrazovku. Čosi podobné už skúsili v rôznych formách aj veľké značky smartfónov, avšak pri HAP2U je technológia dovedená priam do dokonalosti. Stupne sily sa dajú dokonca vidieť na testovacej aplikácii a je to naozaj široký rozsah.

Pri umocnení pocitu sa však vývojári nezastavili, technológia Discrete Ceramics umožní aj doplnenie pocitu stlačenia tlačidla.

Pre ostatných vývojárov vyrobila firma testovací set, ktorý obsahuje okrem potrebnej haptickej vrstvy, aj špeciálny softvér a aplikácie. Ako samotný CEO Cédrick Chappaz uviedol, táto súprava je určená pre všetkých, ktorí chcú priniesť na trh úplne nové využitie tejto technológie. A ďalej dodal, že on sám vidí budúcnosť haptických displejov napríklad v automotive sektore. Pretože vodič bude môcť aj na hladkom povrchu obrazovky nájsť doslova hmatom potrebné tlačidlo bez toho, aby ohrozoval ostatných pozeraním sa na displej. A to je veľmi zaujímavá predstava.

Spoločnosť HAP2U vidí budúcnosť haptických displejov napríklad v automotive sektore.