Obchodné napätie ohrozuje celý svet, zhodli sa lídri na summite G20

TA3 TASR
22.7.2018 21:26

Hospodársky rast čelí viacerým hrozbám, medzi ktoré patrí aj obchodné napätie. Vyplýva to z návrhu záverečného vyhlásenia najväčších svetových ekonomík G20, ktorých predstavitelia sa stretli na dvojdňovom summite v argentínskom Buenos Aires. Aj napriek stupňujúcemu sa obchodnému napätiu bola diskusia údajne pokojná.

Podľa návrhu komuniké, ktorý sa však ešte môže zmeniť, sú rozvíjajúce sa ekonomiky lepšie pripravené vyrovnať sa s externými šokmi, stále však musia čeliť výzvam spojeným s trhovou volatilitou a obrátením kapitálových tokov. "Rast globálnej ekonomiky pokračuje a nezamestnanosť je na desaťročnom minime. V poslednom období je však rast menej synchronizovaný a zvýšili sa krátko- a strednodobé riziká, uvádza sa v návrhu komuniké. Medzi tieto riziká patrí "finančná zraniteľnosť, nárast obchodných a geopolitických napätí, globálne nerovnováhy, nerovnosť a štrukturálne slabý rast, predovšetkým v niektorých rozvinutých ekonomikách".

V návrhu sa uvádza, že na podporu rastového potenciálu ekonomík sú potrebné štrukturálne reformy, a zopakoval záväzok zo stretnutia ministrov financií G20, ktoré sa konalo v marci, že členovia skupiny sa zdržia devalvácie z dôvodu zvýšenia konkurencieschopnosti, keďže by to mohlo mať negatívny vplyv na globálnu finančnú stabilitu.

Ministri tiež potvrdili závery stretnutia lídrov G20 zo summitu konaného vlani v Hamburgu, na ktorom zdôraznili, že obchod je motorom globálneho rastu a zdôraznili dôležitosť multilaterálnych obchodných dohôd. "Uznávame, že musíme zintenzívniť dialóg aj akcie, aby sme utlmili riziká a zvýšili dôveru," píše sa v návrhu. "Pracujeme na tom, aby sme posilnili príspevok obchodu v našich ekonomikách."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok