Afganský viceprezident priletel do vlasti, letiskom otriasol výbuch

TA3 SITA TASR
22.7.2018 17:47

Celkove 14 mŕtvych a 50 zranených si vyžiadal v nedeľu samovražedný bombový útok pri letisku v Kábule, ku ktorému došlo iba niekoľko minút na to, ako afganský viceprezident Abdul Rašíd Dostúm po vyše roku v exile pricestoval naspäť do vlasti. Informoval o tom hovorca afganského ministerstva vnútra, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Afganský viceprezident priletel do vlasti, letiskom otriasol výbuch
SITA/AP

Medzi obeťami na životoch sú podľa neho civilisti, ako aj príslušníci ozbrojených síl. Samotný Dostúm, ktorý bol pravdepodobne terčom útoku, vyviazol bez ujmy. K odpáleniu bomby sa medzitým prihlásila miestna odnož teroristickej organizácie Islamský štát. Afganský prezident Ašraf Ghaní vydal vyhlásenie, v ktorom tento čin dôrazne odsúdil.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že výbuch nastal v čase, keď boli podporovatelia generála Dostúma zhromaždení pri vstupe do letiskového areálu, aby ho privítali. Podľa miestnych médií však viceprezidentova kolóna letisko krátko pred tým opustila. Dostúm strávil v tureckom exile 14 mesiacov. Z Afganistanu odišiel pred tým, ako sa začalo proti nemu súdne konanie v súvislosti s údajným únosom a mučením jedného z jeho politických protivníkov. Hovorca prezidenta Ghaního však uviedol, že Dostúm sa Turecku podroboval liečbe.

Kontroverzný viceprezident je taktiež obviňovaný zo spáchania vojnových zločinov v Afganistane v období po páde režimu hnutia Taliban v roku 2001. Za porušovanie ľudských práv ho v minulosti kritizovali aj Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok