Organizátor cesty na Krym neprezradil, ktorí vládni poslanci idú

TA3 SITA
20.7.2018 10:34

Skupina slovenských poslancov sa chystá na Ruskom anektovaný polostrov, už pred odchodom však prichádzajú kritické reakcie. S nezaradeným poslancom Petrom Marčekom sa na Krym začiatkom augusta chystajú aj traja poslanci za Smer a podľa agentúry SITA aj jeden poslanec SNS. Ide aj nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová. Poslanci pricestujú na Krym z Moskvy.

Organizátor cesty na Krym neprezradil, ktorí vládni poslanci idú
TASR

Nechce, aby mali nepríjemnosti

Marček nechce prezradiť, ktorí vládni poslanci idú s ním na Krym. „Nechcem, aby mali nepríjemnosti už pred cestou a bol na nich vyvíjaný tlak,“ povedal s tým, že v rámci delegácie ide na Krym nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová. Krym bol podľa Marčeka odjakživa ruský a na tom nič nezmení ani to, že ho k Ukrajine v roku 1964 v rámci Sovietskeho zväzu pričlenili. „Ideme na Krym preveriť stav demokracie a dodržiavanie ľudských práv. Možno práva sú porušované na Ukrajine a nie na Kryme,“ vyhlásil Marček, ktorý berie na vedomie, že mu zakážu vstup na Ukrajinu. „Bol som tam naposledy v novembri. Bude vidieť, aká je to vláda, ktorá tam vládne,“ dodal.

Poslanci NR SR, ktorí pôjdu v auguste na návštevu Krymu, porušia ukrajinské právo a pravdepodobne budú mať zákaz ísť na Ukrajinu. "Tí, ktorí navštevujú Krym, porušujú zákony Ukrajiny. Ukrajinská strana bude samozrejme na toto rozhodnutie reagovať. Myslím si, že osoby, ktoré navštívia Krym, budú mať zákaz vycestovať na Ukrajinu v budúcnosti," povedal ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška s tým, že už napísal list zástupcom parlamentných strán, aby dohovorili svojim poslancom.

Danko veľvyslancovi: Ukrajinské zákony pre občanov SR neplatia

Predseda parlamentu Andrej Danko požiada ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby veľvyslanca Mušku predvolal a upozornil na vyjadrenia, ktorými sa vyhráža poslancom NR SR. Podľa predsedu parlamentu sú nezlučiteľné s mandátom veľvyslanca. "Poslanci národnej rady majú svoje právne a spoločenské postavenie. Slovensko je zvrchovaný a demokratický štát. Ak sa akýkoľvek občan, tobôž poslanec NR SR, rozhodne kamkoľvek vycestovať, nebude žiaden veľvyslanec hovoriť o tom, či tam ísť majú alebo nemajú. Ukrajinské zákony pre slovenských občanov neplatia, pán Muška, to by ste mohli vedieť," uviedol predseda NR SR Danko.

Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, teda vrátane Krymu a vzhľadom na súčasnú situáciu na Krymskom polostrove ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča jeho návštevu. Osoby, ktoré Krym navštívia bez povolenia ukrajinských orgánov, najmä ak prídu z územia Ruskej federácie, musia počítať s konzekvenciami ukrajinskej strany. Ukrajina v týchto prípadoch zakáže týmto osobám bez ohľadu na ich štatút vstup na svoje územie. Rezort diplomacie tak reaguje na to, že skupina poslancov NR SR začiatkom augusta odcestuje na návštevu Ukrajiny.

Najprv anexia, potom sankcie

Rusko anektovalo Krym na jar 2014. Koncom novembra ukrajinskí občania chceli, aby Kyjev podpísal asociačnú dohodu s EÚ, čo vtedajší prezident Viktor Janukovič odmietol. Moskva pôvodne odmietala, že na Krym prišli ruskí vojaci, potom tvrdila, že to boli vojaci na dovolenke a v pondelok na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ruský prezident Vladimír Putin údajne povedal, že "sme zorganizovali referendum," čím podľa analytikov priznal, že Kremeľ stojí za anexiou.

Na situáciu odpovedala EÚ aj Rusko zavedením sankcií, ktoré neustále obe spoločenstvá predlžujú. Brusel aj Washington považujú Krym za ukrajinské územie a vyzývajú Rusko na zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok