Srbským prezidentom je prekvapivo nacionalistický kandidát

TA3, TASR, SITA
21.5.2012 08:42

Novým prezidentom Srbska je prekvapivo Tomislav Nikolič, doterajší predseda Srbskej pokrokovej strany. Nacionalistický kandidát sa už vzdal straníckej funkcie.

Tadič porážku priznal

ikolič v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb porazil favorizovanú doterajšiu hlavu štátu, šéfa Demokratickej strany Borisa Tadiča. Tadič ešte v nedeľu večer po zverejnení prvých výsledkov uznal porážku a svojmu rivalovi zablahoželal. "Jasné víťazstvo, voľby boli spravodlivé," povedal.

"Predsa len existuje Božia spravodlivosť," povedal Tomislav Nikolič v straníckej centrále SNS. Jeho stúpenci vo viacerých mestách oslavovali volebné víťazstvo dlho do noci, uviedla agentúra DPA. Ústredná volebná komisia v noci nadnes po sčítaní 76 percent hlasov vyhlásila, Nikoliča (60) vo voľbách podporilo 49,8 percenta voličov, kým Tadiča (54) 47,2 percenta.       

Volebná účasť v druhom kole hlasovania bola nezvyčajne nízka. K urnám pristúpilo iba zhruba 45 percent zo 6,8 milióna oprávnených voličov. Podľa neoficiálnych informácií bolo až do 100.000 hlasovacích lístkov neplatných.  

Nikolič sa ešte počas povolebnej noci usiloval odstrániť pochybnosti o svojom politickom kurze. "Srbsko nevybočí z európskej cesty," povedal pred svojimi jasajúcimi prívržencami. Všetci miestni komentátori pripísali Nikoličovo celkom nečakané víťazstvo ťažkej hospodárskej kríze v krajine. "Mnoho občanov má ťažký život, s platom 20.000 alebo 25.000 dinárov (181 alebo 227 eur)," povedal srbský analytik Ognjen Pribičevič.

Srbská štátna televízia RTS hovorila po potvrdenom víťazstve Nikoliča o "politickom zemetrasení" v krajine. SNS napriek úspechu v parlamentných voľbách, v ktorých získala 73 kresiel v 250-člennom parlamente, zostane v opozícii, pretože strany doterajšej proeurópskej koalície sa dohodli na pokračovaní spolupráce. V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali v ten istý deň, vyhral Tadič s ani nie polpercentným náskokom. Nikolič namietal, že hlasovanie bolo sfalšované.

Brusel vyzval Nikoliča na proeurópske smerovanie

Európska únia v pondelok vyzvala novozvoleného prezidenta na pokračovanie úsilia o vstup do Európskej únie a zlepšovanie vzťahov s Kosovom.

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v spoločnom stanovisku vyjadrili presvedčenie, že obyvatelia v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb dali jasne najavo svoj záujem o vstup do 27-členného bloku. Ten bude pozorne sledovať ďalší vývoj v Srbsku, ktoré ako kandidátska krajina čaká na stanovenie termínu začiatku rokovaní o vstupe do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok