Hrozí zrútenie domu, mosty strhlo. V Tatrách trvá mimoriadna situácia

TA3 SITA TASR
19.7.2018 15:12

Dôsledky prívalových dažďov vo Vysokých Tatrách trvajú. Stále platí najvyšší tretí stupeň povodňovej aktivity v okresoch Poprad a Kežmarok. V Tatranskej Javorine je vyhlásená mimoriadna situácia pre podmytý most, ohrozený je aj rodinný dom v jeho blízkosti, ktorému hrozí zrútenie.

Na miesto vozia veľké kamene

Pri záchrane mosta asistujú všetky záchranné zložky. Na miesto vozia veľké kamene, ktoré majú spevniť plochu brehov, keďže voda neklesá, uviedla starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková. V ohrození je aj rodinný dom v blízkosti mosta, ktorému hrozí zrútenie. „Dom je našťastie neobývaný, obyvateľov netreba evakuovať,“ dodáva starostka. Most v Podspádoch je zatiaľ jedným smerom prejazdný, asistujú všetkých záchranné zložky.

Mimoriadna situácia je aj v Ždiari a vo Vysokých Tatrách, kde prívalový dážď strhol päť mostíkov v Tichej a Malej studenej doline. Ako informoval komunikačný manažér mesta Vysoké Tatry Martin Sýkora, primátor Ján Mokoš vyhlásil dnes ráno III. stupeň povodňovej aktivity – mimoriadny stav, keďže potok vystúpil z brehov v časti Tatranskej Lomnice a vytopilo viacero pivníc. Situácia však je už stabilizovaná. „Vzhľadom na to, že prestalo pršať, predpokladáme, že hladina potokov bude klesať. Situáciu neustále monitorujeme,“ doplnil Sýkora.

Evakuovali takmer 300 osôb

Starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf uviedol, že situácia v obci je stabilizovaná, 274 osôb, ktoré boli v stredu vo večerných hodinách evakuované zo zaplavených chatových oblastí a domov do miestnej školy a obecného úradu je v bezpečí, no jedna časť obce je stále pod vodou.

Predpokladá sa, že daždivé počasie bude pretrvávať aj cez noc. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal meteorologickú výstrahu I. stupňa pre okresy Poprad a Kežmarok do piatka do 10.hodiny, očakáva sa dážď s úhrnom zrážok 20 - 35 mm. V okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa bola vyhlásená aj hydrologická výstraha II. stupňa. Vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch.

Problémy už aj v Pieninách

Viaceré turistické chodníky na území Tatranského národného parku a už aj Pieninského národného parku sú po výdatných dažďoch ťažko prejazdné alebo vôbec neprístupné. Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP informovala, že v súčasnosti je už úplne uzavretá Bielovodská dolina, kde podmylo časť cesty a lesníci momentálne nevedia, aká je situácia vo vyšších polohách.

"Javorova dolina je taktiež úplne uzavretá, pretože tam strhlo cestu na zeleno značenej trase. Voda poškodila aj most pod Húpačkami v Malej Studenej doline, čiže zo strany od Hrebienka na Zamkovského a Téryho chatu sa turisti nedostanú," upozornila Petránová. Dodala, že na chodník v Prielome Dunajca spadla kamenná lavína, takže tam návštevníkom taktiež neodporúčajú pohyb v teréne.


"Poškodené mosty sú aj v Tichej a Kôprovej doline, v Malej aj Veľkej Studenej doline, naši pracovníci sú neustále v teréne a mapujú situáciu," doplnila Petránová. Podľa nej tiež treba rátať, že po chodníku zo Zeleného plesa sa valí voda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok