Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rusi vytvorili najväčšiu stavebnú 3D tlačiareň na svete

Rusi vytvorili najväčšiu stavebnú 3D tlačiareň na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ruská spoločnosť AMT-SPECAVIA, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou špecializovaných 3D tlačiarní pre stavebníctvo, predstavila najväčšiu 3D tlačiareň na svete s označením S-500, ktorá je navrhnutá pre masívnu a rýchlu tlač viacposchodových obytných domov.

Nová stavebná 3D tlačiareň S-500 dokáže pracovať v objeme 11,5 x 11,0 x 15,0 metrov, no jej výrobcovia tvrdia, ž posledný rozmer sa dá rozšíriť až na 80 metrov. Popri S-500vke oznámila spoločnosť AMT-SPECAVIA aj model 3D tlačiarne S-300, ktorá je schopná pracovať v objeme 11,5 x 11,0 x 5,4 metra. To podľa tvorcov je ekvivalent dvojpodlažnej budovy s rozlohou 120 metrov štvorcových.

Hoci z prvých dvoch rozmerov dostanete budovu s plochou 10 metrov štvorcových, rozdiel medzi týmito dvomi modelmi je najmä vo výške. V prípade stavebnej 3D tlačiarne S-500 sa totiž výška dá rozšíriť až na 80 metrov. Ak je konštrukčná výška jedného poschodia 3 metre, rozšírenie schopností S-500 by malo vytlačiť až 26 poschodovú budovu. Spoločnosť tvrdí, že stroje dokážu tlačiť rýchlosťou 2,5 metrov kubických betónu za hodinu.

Stavebná 3D tlačiareň AMT-SPETSAVIA S-500.

Spoločnosť AMT-SPECAVIA oznámila, že dostávala žiadosti o riešenie 3D tlače pre viacposchodové stavby. Teraz môže konečne deklarovať, že takéto riešenie sa jej podarilo vytvoriť. Počas vývoja boli pritom zohľadnené aj požiadavky stavebných spoločností a zároveň sa vývojárom podarilo zachovať spoľahlivosť zariadení, rovnako ako ich ľahkú správu a údržbu.

Riešenie stavebnej 3D tlačiarne S-500 bude dostupné koncom tohto roku. Technológia 3D tlače v stavebníctve tak za posledné roky prekonala svoje obmedzenia od malých domčekov, cez jednopodlažné kancelárske komplexy a až teraz sa zdá byť konečne použiteľná pre väčšiu komerčnú výstavbu.

Stavebná 3D tlačiareň AMT-SPETSAVIA S-300.