Zaoberáte sa príliš vlastnou stravou? Možno len strácate čas

TA3 ČTK
21.7.2018 19:47

Ak si dávate v nedeľu na obed rezeň bez prílohy alebo si do kávy namiesto plnotučného mlieka dolievate sójové, existuje určitá šanca, že máte modernú chorobu zvanú nutriochondria, píšu britské noviny The Sunday Telegraph.

Zaoberáte sa príliš vlastnou stravou? Možno len strácate čas
ČTK

Vyšetriť sa nedá takmer nikto

Nutrichondria je definovaná ako posadnutosť vlastnou stravou a náchylnosť k autodiagnostike príznakov údajnej alergie či neznášanlivosti určitých potravín. Tento fenomén je možné denne pozorovať medzi regálmi supermarketov ako aj na jedálenských stoloch. Naše stravovacie zvyky ešte nikdy neboli také konkrétne a také vyberavé.

V predošlom roku stúpol v Británii objem predaných potravín "bez niečoho" (napríklad bez lepku, bez laktózy a podobne) o 230 miliónov libier v porovnaní s rokom 2016. To predstavuje nárast o viac ako 40 percent. V prieskumoch štvrtina obyvateľov Británie uvádza, že oni sami alebo niekto v ich domácnosti sa vyhýba v rámci všeobecného stravovacieho režimu nejakej ingrediencii alebo ingredienciám.

Takmer polovica dospelých však zachádza ešte ďalej a tvrdí, že má nejakú formu potravinovej alergie či neznášanlivosti, ale len 15 percent z nich absolvovalo zdravotné testy, ktoré by tieto podozrenia potvrdili.

gluten-free_7f000001-a42e-3b24.jpg

Populárna bezlepková diéta

Nie sú snáď naše telá v 21. storočí schopné zvládnuť konzumáciu ingrediencií, ktoré sme jedli celé tisícročia? Alebo z nás móda vyradzovania toho či onoho z jedálnička urobila nutrichondrikov?

Ak ide o jednu z najčastejšie menovaných potravinových neznášanlivostí, podľa niektorých prieskumov až štvrtina opýtaných uvádza, že je precitlivelá až alergická na lepok, hoci si túto skutočnosť nikdy nedali lekársky potvrdiť. Lepok je pritom jedným z najbežnejšie konzumovaných proteínov na svete, vyskytuje sa v pšenici, žite aj jačmeni.

Recepty podľa Gwyneth Paltrowovej

K ľuďom, ktorí sa vyhýbajú lepku, patrila určitý čas aj Haley Wallbanková. Učiteľka z Londýna vylúčila lepok zo svojej stravy v snahe zbaviť sa pocitov letargie a problémov so spánkom.

Vo veku 52 rokov narazila na blog Gwyneth Paltrowovej a rýchlo ju okúzlila vízia zdravia, ktorú jej životný štýl propagovaný hviezdnou herečkou ponúkal. Kúpila si bezlepkovú kuchársku knihu od Paltrowovej pod názvom It's All Good (Všetko je to dobré), a rovnako ako mnoho iných ľudí presvedčila seba samú, že neznáša lepok.

"Prežívala som na fazuli a bezlepkových  cestovinách, čo bolo nechutné, ale Gwyneth mi bola vzorom. Jej život mi pripadal taký žiarivý a úžasný, zatiaľ čo ja som sa cítila lenivá a bez motivácie," spomína teraz už 57-ročná Wallbanková.

Aj keď vyradila z jedálnička všetky potraviny tak, ako radila kuchárska kniha, žiadne účinky - nie to ešte výhody - nového ultrastriktného životného štýlu sa nedostavili. "Pripadala som si, ako keby som čakala na autobus, ktorý nikdy nepríde," spomína. "Ale aj keď som sa nemohla dostať tam, kam som chcela, stále som samú seba presviedčala, že od budúceho týždňa alebo mesiaca sa už budem cítiť lepšie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok