Prezidentské lietadlo Air Force One bude vyzerať inak

TA3 TASR
18.7.2018 10:07

Americký prezident Donald Trump nariadil zmenu dizajnu vládnych špeciálov Air Force One, ktoré budú na rozdiel od doterajšieho modro-bieleho vyhotovenia obsahovať i červenú farbu. Trump to potvrdil v rozhovore pre spravodajskú stanicu CBS News

Prezidentské lietadlo Air Force One bude vyzerať inak
SITA/AP

Súčasný dizajn vládnych boeingov vybrali v 60. rokoch bývalý americký prezident John Kennedy a prvá dáma Jacqueline Kennedyová. Nový dizajn však bude zavedený najskôr v roku 2021, keď bude Trump končiť v úrade hlavy štátu. Podľa jeho vyjadrenia je pripravovaná dizajnová zmena lietadiel "náležitá" a "špičková".

air-force-one-trump-lietadlo-usa-1140-px_7f000001-f444-8f76.jpg

Letka Air Force One aktuálne pozostáva z dvoch exemplárov výrazne modifikovaných dopravných lietadiel typu Boeing 747-200B, ktoré prevádzkujú Vzdušné sily Spojených štátov. Súčasné špeciály už majú takmer 30 rokov a prvým prezidentom, ktorého vozili na domácich i zahraničných cestách, bol George H. W. Bush.

Prvý oficiálny špeciál prezidenta USA zaviedli v roku 1959 za vlády Dwighta Eisenhowera a mal červeno-zlatý dizajn. Kritici plánovanej zmeny tvrdia, že sa tak stratí ikonický americký výzor týchto lietadiel. Mnohí tiež poukazujú na to, že červenú, bielu a modrú farbu majú i špeciály prezidentov Ruska, Francúzska a Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok