Slovenskí hokejisti vybojovali skvelú striebornú medailu

SITA
20.5.2012 21:43

Slovenskí hokejisti síce prehrali s Ruskom 2:6, no strieborné medaily majú pre nás cenu zlata.

Slovenskí hokejisti vybojovali skvelú striebornú medailu
SITA

Náš kolega Viťo Chrappa sa po zápase hlási z Helsínk

Hokejová atmosféra v bratislavských baroch a podnikoch

Reakcie na zápas a celkové účinkovanie našich hokejistov na MS:

Hokejoví fanúšikovia oslavovali aj druhé miesto, ako ukazuje reportáž nášho kolegu Pavla Kirinoviča z námestia Milana Rastislava Štefánika v Bratislave:

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v nedeľňajšom finále na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách s výberom Ruska 2:6 a získali strieborné medaily. Pre Slovensko je to medaila po dlhých deviatich rokoch, naposledy získali bronz v Helsinkách 2003. Slovenský tím vo svojej tretej finálovej účasti v histórii prehral druhýkrát. Ruskí hráči sa z majstrovského titulu tešia po dvojročnej odmlke.
Rusov zaskočil už v 2. min slovenský kapitán Zdeno Chára, ktorý tvrdou strelou od modrej čiary otvoril skóre. Na 1:1 vyrovnal v 10. min Siomin, ktorého pre bránkou našiel rýchly Ovečkin. Ruský tím bol neustálou hrozbou pre slovenskú defenzívu a svoj tlak korunoval v druhom dejstva troma gólmi. Rusov poslal do vedenia Perežogin, ďalší gól pridal Tereščenko a neskôr aj Siomin. V úvode III. tretiny skóroval aj Daciuk a vyhnal z bránky Laca, ktorého nahradil Hamerlík. V slovenskom tíme sa v 50. min zapísal do streleckej listiny opäť kapitán Chára presilovkovým gólom. Bodku za duelom dal v 59. min Malkin, najproduktívnejší a aj najužitočnejší hráč celého turnaja MS.

Výsledok - finále:

Rusko - Slovensko 6:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Góly: 10. Siomin (Ovečkin, Daciuk), 27. Perežogin (Popov), 34. Terešenko (Širokov, Žerdev), 36. Siomin (Daciuk), 44. Daciuk (Siomin, Ovečkin), 59. Malkin (Nikulin, Nikitin) - 2. Chára (Surový), 50. Chára (Surový, Šatan)

Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Reiber - Arm (obaja Švaj.), Bümel (ČR), 13 242 divákov

Zostavy:

Rusko: Varlamov - Nikulin, J. Biriukov, Jemelin, Riasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin - Perežogin, Malkin, Popov - Siomin, Daciuk, Ovečkin - Žerdev, Tereščenko, Širokov - Kokarev, Svitov, Kuľomin - Kuznecov

Slovensko: J. Laco (45. Hamerlík) - Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Bartovič, Bližňák, Marek Hovorka - Marcel Haščák

Rusi začali veľmi aktívne, no už v úvode druhej minúty ich schladil kapitán slovenského mužstva Zdeno Chára, ktorý po vyhratom vhadzovaní Surového napriahol od modrej čiary a puk skončil v bránke Varlamova. Zborná pokračovala v aktívnej hre a v 5. aj 6. min J. Laco vytiahol pekné zákroky pri pokusoch Kokareva. V 10. min mal Malkin pred sebou odkrytú bránku, ale Baranka v poslednej chvíli vložil do jeho strely hokejku. Z protiútoku sa pokúšal presadiť Tatar, ale nedostal sa k strele. V 10. min potiahol puk po ľavej strane Ovečkin, pred bránkou našiel svojho klubového spoluhráča Siomina a ten pomedzi Lacove betóny vyrovnal. O chvíľu hľadal Handzuš pred bránkou Kopeckého, ten sa síce dostal k puku, ale Rusi ho oň obrali. V zostávajúcom priebehu úvodného dejstva síce ruskí tím stále hrozil, ale vážnejšiu šancu si nevypracoval.

V rovnakom duchu sa niesli aj prvé minúty II. tretiny. V 22. min sa Miklík dostal do šance, ale jeho strela tesne minula Varlamovovu bránku. Druhý gólový úder zoslali Rusi na Slovákov v 27. min, pokus Popova slovenský gólman vyrazil, do bránkoviska sa naskladali Chára so Surovým, ale puk z hokejky Perežogina sa aj tak dostal do Lacovej bránky - 2:1. O dve minúty neskôr Baranka prerušil sľubnú šancu súpera, v 32. min Malkin nepochodil pred Lacom a vzápätí neuspel ani Ovečkin. V 34. min si so Širokovom vymenil puk Tereščenko a do poloodkrytej bránky pridal tretí gól. O chvíľu neskôr si Siomin blafákom „vychutnal“ Laca poslal Rusko už do trojgólového vedenia.

V 44. min zvyšoval už na 5:1 Daciuk, keď po akcii Ovečkina so Siominom poslal puk popri Lacovi. O necelú minútu neskôr sa slovenský brankár nechal vystriedať Hamerlíkom. Druhý gól tímu SR pridal v 50. min presilovke opäť Zdeno Chára, ktorý na modrej čiare prenechal puk Šatanovi, nakorčuľoval si pred bránku odkiaľ na gól premenil prihrávku od Surového. V 53. min mohol skorigovať L. Hudáček, no nastrelil iba brániaceho Rusa. Bodku za finálovým duelom a celým šampionátom dal v 59. min Malkin, keď spomedzi kruhov prestrelil Hamerlíka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok