V srdci Prahy sa zrútila budova, zásah museli prerušiť

TA3 SITA TASR
17.7.2018 20:45

Ďalšia časť stropu sa v utorok zrútila v centre Prahy po deviatich hodinách pátrania záchranárov, ktorí hľadajú zavalených ľudí v troskách rekonštruovaného domu.

V srdci Prahy sa zrútila budova, zásah museli prerušiť
ZZS HMP

Statici upozorňujú

Statici opakovane upozornili, že hrozí zrútenie celého objektu a v spolupráci s hasičmi sa ho usilovali stabilizovať. Neskôr však dospeli k záveru, že ďalšie zabezpečovanie stavby by bolo priveľmi riskantné, takže jej pohyby monitorujú v šiestich bodoch s presnosťou na milimetre. Jej kolaps však ani naďalej nemožno vylúčiť. Podľa aktualizovaných informácií verejnoprávnej Českej televízie zásah večer prerušili a budovu znovu začal skúmať statik.

V budove, v ktorej sa zrútilo poschodie, bývala základná škola. Po prestavbe, ktorú vykonáva firma Metrostav, sa má objekt zmeniť na technologické a dielenské zázemie pre študentov Vysokej školy umeleckopriemyselnej. Zrútený strop zasiahol podľa slov veliteľa zásahu Oldřicha Klegra krátko pred 19.00 h jedného z hasičov. Práve hasiči prehľadali a odpratali už asi polovicu zasiahnutej plochy, avšak nenašli tam žiadne ďalšie zasypané osoby. Z informácií, ktoré hasiči majú, sú pod troskami robotníci, ktorí tam pracovali. "Snažíme sa urobiť všetko pre to, aby sme ich čo najskôr vyslobodili," vyhlásil Klegr podľa portálu Novinky.cz.

Prepadlo sa poschodie

Situáciu však komplikuje fakt, že hasiči nemajú presné informácie, koľko robotníkov sa v inkriminovanom čase nachádzalo v objekte. "Nahlásili nám pád klenby, ale nakoniec hasiči zistili, že sa prepadlo poschodie s rozmermi približne päť krát desať metrov. Na miesto okrem hasičov vyrazili aj špeciálne psy na vyhľadávanie osôb," informovala predpoludním hovorkyňa hasičov Kateřina Suchanská.

Záchranári na miesto vyslali štyri posádky, dvoch lekárov i inšpektora. "Celkovo máme nahlásených päť zranených. Záchranári majú v starostlivosti tri osoby, ktoré sú v stredne vážnom stave. U jedného muža bolo nutné zabezpečiť dýchacie cesty a uviesť ho do umelého spánku a vo veľmi vážnom stave je prevážaný do nemocnice," povedala vtedy hovorkyňa záchranárov Jana Poštová.

Príčina je zatiaľ neznáma

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová sa vyslovila za preskúmanie úlohy projektantov a pamiatkarov z Národného pamiatkového ústavu, ktorí mohli robotníkom odporučiť neštandardný postup. Tí však akúkoľvek zodpovednosť za zrútenie odmietli a označili obvinenie z neštandarného postupu za neprijateľné.

"Národný pamiatkový ústav považuje takisto za úplne absurdný výrok, v ktorom sa do súvislosti s tragédiou dáva snaha o vyhlásenie objektu v Mikulandskej ulici za kultúrnu pamiatku," uvádza sa v jeho vyhlásení. Česká polícia už avizovala, že prípad bude vyšetrovať ako trestný čin všeobecného ohrozenia. O príčine zrútenia nemieni zatiaľ špekulovať ani hovorca Metrostavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok