Aj Marťana by spochybnili, ak by zastával funkciu, tvrdí Paška

SITA
20.5.2012 14:54

Reaguje tak na výhrady SDKÚ-DS voči vládnym nomináciám.

Aj Marťana by spochybnili, ak by zastával funkciu, tvrdí Paška
SITA

Aj keby sme priniesli niekoho z Marsu, aby zastával významnú verejnú funkciu, tak by sa našiel niekto, kto by ho na druhý deň spochybnil a našiel dôvod, prečo by tam ten človek nemal byť, myslí si predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Zareagoval tak v relácii STV O päť minút dvanásť na rokovanie medzi Úradom vlády SR a Mostom-Híd o poste vládneho splnomocnenca pre menšiny, pri ktorom sa skloňuje meno Lászlóa Nagya. To sa spája s kauzou košického viceprimátora Eugena Čuňa. Novozvolený predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zareagoval, že nech z Marsu radšej nikoho nenosia, pretože okrem toho, že by to bolo veľmi drahé, tak baktérie, ktoré by sa priviezli, by nás mohli vyhubiť.

“Ak sa bavíme o osobe pána Nagya, poznám ho dlhé roky, bol výraznou osobnosťou aj občianskeho liberálneho hnutia na Slovensku či reprezentant národnostných menšín, ale ako to dopadne, to je kompetencia vlády,” uviedol Paška. Dodal, že rokovania sú na úrovni vlády a nie parlamentu a tento fakt treba rešpektovať. Podľa neho skutočnosť, že vláda rokuje s Mostom-Híd je pochopiteľná, pretože ten deklaruje reprezentáciu všetkých menšín na Slovensku. No finálne meno ešte nepadalo, “kto to bude, nie je ešte uzatvorené, aj Béla Bugár deklaroval, že najprv musíme vytvoriť jasnú polohu kompetencií a činností tohto splnomocnenca a potom sa budú rozhodovať, kto to bude,” uzavrel Paška debatu o splnomocnencovi. Frešo uviedol, že pokiaľ SDKÚ-DS nebolo prizvané do debaty, nemá do rokovaní čo hovoriť a radšej si počká na výsledok.

Nového predsedu SDKÚ-DS Freša prekvapila dvojtretinová väčšina, akou ho kongres strany zvolil. Dodal však, že toto je okamih, keď treba novú generáciu vedenia, čo ponúkne novú víziu, ktorú on predostrel. Myslí si, že treba prestať neustále komentovať jeden druhého a radšej sa sústrediť na praktické kroky a riešenia problémov ľudí. “SDKÚ má svojich voličov, svoje riešenia, a o tom bude moje predsedníctvo (…) budeme predkladať riešenia, ktorými ľudia budú môcť uveriť (…) aby sme riešili problém a nielen komentovali jeden druhého,” argumentoval Frešo v STV.

Frešo sa taktiež nazdáva, že je podstatné skonsolidovať stredopravú politickú sféru. Toto by uvítal aj Paška, ktorý poznamenal, že by bolo dobré, ak by sa odstránila rozdrobenosť nielen personálna, ale aj programová. Pripomenul, že premiér Robert Fico avizoval záujem o spoluprácu, “vyzval opozíciu, aby tieto praktické riešenia, ak ich majú lepšie, aby ich predložili a sme pripravení rokovať.” Pre udržateľnosť krajiny sú pripravení, ako uviedol Paška, prijímať opatrenia, ktoré nebudú podliehať politickým turbulenciám.

Frešo na margo skutočnosti, že okrem funkcie predsedu samosprávneho kraja zastáva aj post poslanca národnej rady a teraz aj predsedu strany uviedol, že nepotrebuje dva platy. “Nechávam si plat župana a poslanecký plat dávam na tímu, ktorý mi pripravuje podklady,” uviedol s dodatkom, že post predsedu strany je neplatený. Na otázku, či kvantita funkcií neohrozí kvalitu ich výkonu poznamenal, že každý šéf je tak silný, ako silný má tím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok