Najkrvavejší deň roka, hovoria po útokoch islamistov v Pakistane

TA3 TASR
13.7.2018 22:23

Bilancia obetí samovražedného útoku v juhopakistanskej provincii Balúčistán naďalej stúpa. O život prišlo najmenej 128 ľudí a ďalších 45 utrpelo zranenia. K atentátu sa prihlásilo teroristické hnutie "Islamský štát".

Samovražedný bombový útočník

Pri útoku samovražedného bombového útočníka na predvolebnom zhromaždení v provincii Balúčistán zahynulo 128 ľudí a ďalších zhruba 130 ľudí utrpelo zranenia, uviedol Káim Lašárí, námestník komisára v okrese Mastúng v spomínanej provincii na juhozápade Pakistanu. Dodal, že počet obetí sa pravdepodobne zvýši.

Medzi mŕtvymi je aj Navábzáda Sirádž Raísání, ktorý bol kandidátom do provinčného zákonodarného zhromaždenia. Potvrdila to jeho rodina. "Môj brat už nie je medzi nami... Zabili ho ako mučeníka," povedal médiám Laškarí Raísání po bombovom útoku v meste Mastúng neďaleko provinčnej metropoly Kvéta. K útoku sa prihlásila militantná skupina Islamský štát a frakcia pakistanského Talibanu. Po útoku vzrástli obavy, že v dňoch pred všeobecnými voľbami, vyhlásenými na 25. júla, sa bude násilie v Pakistane stupňovať.

Volebné násilie

Tento bombový útok je najkrvavejší, aký tento rok zasiahol Pakistan, a nastal len niekoľko hodín po tom, čo bomba nastražená pri ceste zabila päť ľudí v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu. Informáciu poskytol miestny policajný šéf Churram Rašíd. Bývalý hlavný minister provincie Chajbar Paštúnchvá, Akram Chán Durrání, neutrpel žiadne zranenia pri bombovom útoku, ktorý otriasol jeho predvolebným zhromaždením v meste Bannú. V miestnej nemocnici ošetrovali okolo 30 zranených.

Pakistanský Taliban už aj v minulosti útočil na lídrov Durráního strany za to, že podporuje demokratický proces a zúčastňuje sa na ňom. Militanti totiž tvrdia, že tento systém vládnutia priniesli do Pakistanu západní neverci.

Samovražedný bombový útočník z Talibanu sa odpálil aj v utorok na predvolebnom zhromaždení sekulárnej strany Paštúnov a zabil jedného z jej kandidátov a takisto 20 aktivistov. Volebné násilie islamských militantov je v Pakistane bežné. Aj bývalú premiérku Bénazír Bhuttovú zabili pri útoku bombou a strelnou zbraňou po jej predvolebnom zhromaždení v roku 2008.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok