Ministri vnútra sa stretli v Innsbrucku, zhodli sa na ochrane hraníc

TA3 TASR
12.7.2018 19:03

Ministri vnútra členských krajín Európskej únie chcú posilniť ochranu vonkajších hraníc európskeho spoločenstva. Zhodli sa na tom na neformálnom summite v rakúskom Innsbrucku.

Vstupenka do Európy

Nastúpenie do lode nesmie byť pre nelegálnych migrantov vstupenkou do Európy, uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková na neformálnom zasadnutí šéfov rezortov vnútra krajín EÚ v rakúskom Innsbrucku. Zároveň ocenila, že lídri EÚ presúvajú svoju pozornosť na príčiny príchodu nelegálnych migrantov do Únie a neriešia len následky.

Šéfka slovenského rezortu vnútra uviedla, že príčiny nelegálnej migrácie by sa mali riešiť už v krajinách, odkiaľ nelegálni migranti do Európy prichádzajú. "Ak nastúpenie do člna bude predstavovať vstupenku do Európy, nebude ani menej mŕtvych, ani menej nelegálnych vstupov," zdôraznila. Ministrom vnútra zvyšných 26 členských štátov EÚ zároveň Saková položila otázku, ktorý tretí štát je ochotný na tomto koncepte s Úniou spolupracovať.

Zabráni destabilizácii Schengenu

Ministerka ďalej uviedla, že úlohu Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) vidí najmä pri ochrane vonkajšej hranice EÚ. "Frontex má byť tým nástrojom, ktorý zabráni destabilizácii celého Schengenu, ak sa niekde vyskytne situácia, ktorú členský štát nezvláda," povedala.

Saková sa taktiež prihovorila za zvýšenie kapacít agentúry Frontex. Tá by podľa nej mohla plniť aj nové úlohy, napríklad pri pôsobení v tretích štátoch alebo pri navracaní nelegálnych migrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok