Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Daimler odhaľuje plne elektrický mestský autobus eCitaro

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že budúcnosť mestskej hromadnej dopravy patrí jej elektrifikácii a myslí si to aj spoločnosť Daimler, ktorá ešte pred výstavou úžitkových vozidiel IAA v nemeckom Hanoveri oznámila svetovú premiéru svojho elektrického mestského autobusu Mercedes-Benz eCitaro. Odhalenie je tiež súčasťou zdôraznenia potreby na výmenu mestských autobusov so spaľovacími motormi za plne elektrické vozidlá.

Po dizajnovej stránke sa plne elektrické autobusy eCitaro príliš nelíšia od svojich súrodencov Citaro. No majú v talóne niekoľko moderných úprav. Elektrický autobus má v sebe celkovo 243 kWh lítium-iónových batériových článkov, ktoré sú rozdelené až do 10 modulov. Štandardná konfigurácia obsahuje dva moduly na streche autobusu a štyri, ktoré sa nachádzajú vzadu. Klienti si môžu vybrať ďalšie štyri moduly na strechu. So všetkými 10 modulmi má eCitaro váhu 13,44 tony. Nový elektrický autobus bude schopný prevážať asi 88 cestujúcich.

Plne elektrický mestský autobus Mercedes-Benz eCitaro.

Vývojárom sa pritom podarilo znížiť spotrebu energie na vykurovanie, vetranie a ovládanie klímy až o 40 percent v porovnaní so súčasným modelom autobusu Citaro so spaľovacím motorom. Spoločnosť Daimler tvrdí, že aj počas najhoršieho scenára v horúcich letných mesiacoch by sa tieto úspory mali premietnuť do dojazdu približne 150 kilometrov na jedno plné nabitie. Za ideálnych podmienok je tento dojazd až 250 kilometrov.

Mestské autobusy zvyčajne pravidelne zastavujú po prejdení svojej regulárnej trasy. V prípade elektrických autobusov tak poskytnú tieto prestávky možnosť nabitia batérií pomocou nadzemných káblov alebo bezdrôtových nabíjacích zariadení. A v prípade toho, že sa nenájde priestor na nabíjanie medzi trasami, spoločnosť Daimler verí, že nový elektrický autobus eCitaro by mohol v súčasnosti splniť takmer tetinu požiadaviek dopravcov na trase.

Plne elektrický mestský autobus Mercedes-Benz eCitaro.

Vývoj v oblasti batérií by pritom v blízkej budúcnosti mohol túto úroveň zdvihnúť až na 70 percent. Spoločnosť Daimler sa však usiluje dosiahnuť takmer 100 percent a pripravuje technológie pre rozšírenie dojazdu mestských autobusov na pokrytie poriadne dlhých trás.

Výrobca prijal už prvé objednávky na nové plne elektrické autobusy eCitaro a dopravcovia môžu do konca tohto roka očakávať dodanie prvých kusov.

Plne elektrický mestský autobus Mercedes-Benz eCitaro.