Učebne budú modernejšie, do základných škôl putujú milióny

TA3 TASR
11.7.2018 17:59

Spolu viac ako 52 miliónov eur poputuje stovkám základných škôl na Slovensku. Peniaze sú určené na zlepšenie vybavenia jazykových a odborných učební, knižníc a na podporu čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.

Peniaze vo všetkých regiónoch

„V prvom kole eurofondovej výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu určenej pre ZŠ bolo predložených 645 projektov v hodnote 56,7 milióna eur, z toho bolo schválených 352 projektov v hodnote 33 miliónov eur, ktoré preplatí Európska únia. Tým, že už boli vydané rozhodnutia, prichádzajú nám žiadosti  o platbu a tie následne realizujeme,“ povedala Matečná.

Ako spresnila, celkovo bude podporených 131 knižníc, 256 IKT učební, 199 jazykových učební, 241 polytechnických učební a 357 prírodovedných učební. „Schválené peniaze poputujú do všetkých regiónov Slovenska,“ dodala s tým, že v histórii Slovenska ide o jednu z najväčších investícií do odborných učební ZŠ. „Spolu sme takto podporili 133.267 žiakov na ZŠ,“ spresnila.

O financie môžu žiadať ZŠ z celého Slovenska

Agrorezort vyčlenil na vybavenie základných škôl celkovo 37,1 milióna eur. Do zvýšenia kvality ZŠ poputujú aj prostriedky z MŠVVaŠ, ktoré začiatkom júna vyhlásilo výzvu pod názvom Zvýšenie kvality vzdelávania na základných školách - čitateľská, matematická a prírodovedná gramotnosť. „Výška alokácie je 15 miliónov eur. O finančné prostriedky môžu žiadať ZŠ z celého Slovenska, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja,“ uviedla Lubyová a avizovala, že rezort školstva výhľadovo plánuje výzvu rozšíriť aj o SOŠ a gymnáziá.

„Je tu veľká flexibilita, aktivity sa môžu realizovať v rámci vyučovania aj mimo neho,“ uviedla. Podľa jej slov tak môžu byť projekty zamerané na mimoškolskú činnosť, na zaradenie extra hodín či na vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov, vrátane pedagogických klubov. V rámci výzvy je možné sa uchádzať aj o príspevok na pomôcky previazané s predmetom výzvy. MŠVVaŠ uzavrelo prvé hodnotiace kolo. Doteraz sa do neho zapojilo 37 škôl, z toho ani jedna nebola z Bratislavského kraja. Lubyová pripomenula, že oproti minulosti sa výrazne znížila administratívna náročnosť podávania žiadostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok