Stíhačky podľa Kisku treba modernizovať, PS hovorí o škandále

TA3 TASR SITA
11.7.2018 15:11

Vláda odsúhlasila historický nákup stíhacieho letectva. Za 14 amerických stíhačiek typu F-16 Block 70/72 a veci, ktoré sú s nimi spojené, dáme v najbližších rokoch 1,589 miliardy eur. Prezident obchod zobral na vedomie, ale zdôraznil potrebu transparentnosti, mimoparlamentné Progresívne Slovensko bolo kritickejšie.

Stíhačky podľa Kisku treba modernizovať, PS hovorí o škandále
TASR

Lajčák: Sme jediní s ruskými stíhačkami

Rozhodnutie o nákupe stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 bolo na rokovaní vlády prijaté jednomyseľne, povedal po zasadnutí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten návrh tiež podporil. "Máme záväzok zvyšovať naše výdavky na obranu ako člen Severoatlantickej aliancie až do dvoch percent. Rezort obrany bude kontinuálne dostávať viac peňazí a tie peniaze sa nemôžu prejesť. Ide o to, aby bola naša výzbroj kompatibilná so štandardmi NATO," povedal Lajčák. Doplnil, že dnes máme ruské stíhačky a tie kompatibilné nie sú. "Sme jediná krajina V4, ktorá ešte stále používa ruské stíhačky," poznamenal.

Vláda sa podľa poslanca OĽaNO Eduarda Hegera rozhodla nakúpiť drahé hračky. Upozornil, že Slovensko v rámci požiadaviek NATO nemá povinnosť nasadzovať lietadlá na bojové misie a ani naše strategické dokumenty nehovoria o nasadení vzdušných síl na bojové misie. "Vláda rozhodla o historicky najdôležitejšom nákupe vo vzdušných silách. Mala to byť výkladná skriňa transparentnosti pri obstarávaní tak dôležitej akvizície, ale nestalo sa tak. Nepredchádzala tomu široká diskusia odbornej verejnosti a kvalitné analýzy a porovnania. Informácie sú dostupné až dnes, aj to nie v plnom znení. Na pripomienkovanie pritom boli len dva dni, to je prekročenie hranice," povedal Heger.

SaS sľubuje audit, keď bude pri moci

Proces obstarávania stíhačiek pre slovenskú armádu pokladá strana SaS za megaškandál. Sľubuje, že ak bude vo vláde a bude mať dosah na rezort obrany, celý tento nákup podrobí poctivému auditu aj s prípadnou trestnoprávnou koncovkou, pokiaľ sa ukáže, že je potrebná. Vyhlásil to podpredseda liberálov a exminister obrany Ľubomír Galko.

Rozhodnutie vlády o nákupe amerických stíhačiek považuje mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie za mimoriadne neúctivé k občanom a budúcim generáciám. "SNS a vláda hanebným spôsobom rozhoduje o mimoriadne dôležitých otázkach našej spoločnosti. Zásadné rozhodnutia, ktoré vytvárajú taký obrovský záväzok niečo platiť, nemôžu byť urobené takým pokútnym spôsobom, ako si to predstavuje SNS," uviedlo KDH vo svojom stanovisku. Nehodnotí samotné stroje, "ale spôsob, ako celý nákup procesne prebehol". KDH považuje SNS za bezpečnostné riziko.

Progresívci: Zvláštne a škandalózne

Proces výberu kritizuje aj Martin Dubéci z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. "Je to mimoriadne zvláštny až škandalózny proces," vyhlásil vo videu, zverejnenom na sociálnej sieti. Materiál, v ktorom minister obrany Peter Gajdoš zo SNS odporučil vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72, zverejnili v utorok večer, vláda ho schválila v stredu napoludnie.

Dubéci pripomína, že ide o najväčší modernizačný nákup a verejnosť nedostala dosť času na vyjadrenie názoru. Nevie, v ktorej krajine sa to takto robí, a nepovažuje to za normálne. Nepozdáva sa mu ani to, že súčasťou verejného dokumentu nebola cena, ani nie je podľa neho jasné, na čo potrebuje Slovensko až 14 stíhačiek. Dubéci je presvedčený, že SNS nedokáže manažovať rezort obrany. "Sú tam problémy a nedôvera," poznamenal s tým, že treba pri týchto nákupoch zabrániť čo najväčším únikom peňazí daňových poplatníkov.

Premiér Peter Pellegrini zo Smeru-SD po schválení návrhu na tlačovej konferencii vyhlásil, že nič sa nedialo pokútnym spôsobom. Ponuka vlády USA bola podľa neho vyhodnotená ako ekonomicky najvýhodnejšie a technicky najlepšie riešenie. Z hľadiska nákladnosti počas celého viac ako 30-ročného životného cyklu stíhačiek je podľa Pellegriniho o osem percent lacnejšia ako ponuka vlády Švédska na stíhacie stroje JAS-39 C/D Gripen. Samotná prvotná investícia do amerických strojov je v porovnaní so švédskymi vyššia o niekoľko stoviek miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok