Investori dostanú milióny, vláda schválila pomoc pre siedmich

TA3 TASR
11.7.2018 12:45

Vládny kabinet schválil pre sedem investorov poskytnutie štátnej pomoci v celkovej výške 29,5 milióna eur. Vďaka investičným projektom spoločností Adient, EMI-Sabinov, Memolak, Brose Prievidza, Neuman Aluminium, Mubea a Vigour by malo vzniknúť takmer 1 300 nových pracovných miest. Spoločnosti by mali na Slovensku celkovo preinvestovať vyše 125 miliónov eur.

Penové dielce aj textílie

Spoločnosť Adient Slovakia plánuje rozšíriť svoj závod v Lučenci na výrobu a montáž penových dielcov pre automobilový priemysel. Do rozšírenia výroby chce firma investovať 3,5 milióna eur. Vzniknúť by malo 105 nových pracovných miest. Na základe rozhodnutia vládneho kabinetu získa investor štátnu pomoc v objeme 1,15 milióna eur. Všetka investičná pomoc by mala byť vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku.

Rodinná spoločnosť EMI-Sabinov plánuje rozšíriť svoj závod na výrobu textílií a odevov. Do rozšírenia podniku chce firma investovať 742-tisíc eur. Vzniknúť by malo trinásť nových pracovných miest. Spoločnosti vláda schválila investičné stimuly v objeme 300-tisíc eur. Z požadovanej investičnej pomoci bude 260-tisíc eur predstavovať dotácia na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku. Zvyšok stimulov by mal byť v podobe príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta.

350 nových miest v prievidzkom závode

V meste Lučenec by mal vyrásť nový závod. Ten plánuje za 600-tisíc eur postaviť spoločnosť Memolak. V novom závode bude firma upravovať kovové materiály kataforéznym lakovaním. V Lučenci by tak malo vďaka tejto investícii vzniknúť desať nových pracovných miest. Vláda spoločnosti odsúhlasila investičné stimuly v celkovom objeme 230-tisíc eur. Na obstaranie hmotného či nehmotného majetku jej štát poskytne takmer 192-tisíc eur. Zvyšok pomoci dostane investor vo forme úľavy na dani z príjmov.

Spoločnosť Brose plánuje rozšíriť svoj prievidzský závod na výrobu komponentov pre automobilový priemysel. Firma chce investovať 57,4 milióna eur. Do konca roka 2022 by vďaka tejto investícii malo vzniknúť 350 nových pracovných miest, z ktorých zhruba 100 firma vytvorí v oblasti výskumu a vývoja. Ministri schválili firme štátnu pomoc vo výške 8,125 milióna eur. Tá bude vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok vo výške 1,62 milióna eur. Zvyšok investičnej pomoci tvorí úľava na dani z príjmov.

Žarnovica, Kežmarok, Prešov

V Žarnovici má vyrásť nový závod, ktorý chce postaviť za 11,5 milióna eur rakúska spoločnosť Neuman Aluminium. Vďaka tejto investícii by sa malo vytvoriť 215 nových pracovných miest. V novej fabrike plánuje firma vyrábať autodiely z hliníka, ako sú vodiace lišty pre strešné okná automobilov. Investorovi vláda schválila poskytnutie investičných stimulov v celkovej hodnote 3,9 milióna eur. Väčšinu, zhruba 2,5 milióna eur, by mala spoločnosť Neuman Aluminium dostať vo forme úľavy na dani z príjmov. Zvyšok investičnej pomoci by mal byť vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta.

Firma Mubea chce postaviť nový závod na výrobu automobilových dielov v priemyselnom parku v Kežmarku. Investícia má dosiahnuť 51 miliónov eur. Vzniknúť by malo 500 nových pracovných miest. Vládny kabinet schválil investorovi poskytnutie investičnej pomoci v objeme 15 miliónov eur. Z toho vo forme dotácie na obstaranie majetku 5,3 milióna eur. Vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta 3,7 milióna eur a 5,8 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Spoločnosť Vigour plánuje v Prešove vybudovať Development centrum. Cieľom investičného zámeru je vybudovanie nového centra strategických služieb. Prostredníctvom skupiny Unicorn budú do tohto centra zadávané práce na IT projektoch pre klientov zo Slovenska aj zahraničia. Firma by mala preinvestovať 425-tisíc eur a vytvoriť 75 nových pracovných miest. Oprávnené mzdové náklady dosahujú výšku 3,6 milióna eur. Vláda spoločnosti schválila investičnú pomoc v objeme 817-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok