Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšia vertikálna farma na svete nakŕmi pasažierov v lietadlách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Celosvetová populácia neustále narastá a spolu s tým súvisí to, že súčasné poľnohospodárske metódy nevyzerajú byť dosť efektívne, aby nás v budúcnosti udržali nasýtených. Aby sa zredukovalo využívanie priestoru na pestovanie, farmy sa môžu presunúť do výškových budov. To viedlo aj k začatiu výstavby najväčšej vertikálnej farmy na svete v Dubaji, ktorá bude zásobovať pasažierov leteckej spoločnosti Emirates Airlines čerstvými šalátmi a zeleninou.

Nová vertikálna farma vzniká vďaka partnerstvu medzi spoločnosťami Crop One a Emirates Flight Catering. Toto inovatívne zariadenie by malo mať plochu až 12 000 metrov štvorcových. Spoločnosti očakávajú, že táto farma zvládne produkovať také množstvo potravín, ako by sa podarilo vyprodukovať na bežných poľnohospodárskych poliach s plochou až 364 ha. Plánovaný výnos by pritom mal byť až 2 700 kilogramov denne.

Vertikálna farma od Crop One je výrazne väčšia ako predchádzajúci držitelia titulu „najväčšia vertikálna farma na svete“, ako boli FarmedHere s plochou 8 400 metrov štvorcových v Chicagu alebo Aerofarms s plochou 6 400 metrov štvorcových v New Jersey.

Saeed Mohammed, generálny riaditeľ spoločnosti Emirates Flight Catering, a Sonia Lo, generálna riaditeľka spoločnosti Crop One Holdings.

Vertikálne poľnohospodárstvo pritom nielenže šetrí obrovské množstvo pôdy, ale údajne využíva len jedno percento objemu vody, ktorá sa bežne spotrebuje v tradičnom poľnohospodárstve. No a vďaka prísne kontrolovanému prostrediu nie sú potrebné žiadne aplikácie pesticídov a herbicídov. Jednou z kľúčových výhod vertikálnych fariem je aj to, že sa dajú postaviť takmer kdekoľvek, vrátane lodí, prívesov či dokonca aj vo vesmíre.

Nová vertikálna farma spoločností Crop One a Emirates Flight Catering bude otvorená vedľa medzinárodného letiska Al Maktoum v Dubaji. Výstavba sa začne v novembri tohto roka a prvé jedlá z vyprodukovaných plodín z vertikálnej farmy by mali byť v lietadlách servírované v decembri 2019.

Nová vertikálna farma vzniká vďaka partnerstvu medzi spoločnosťami Crop One a Emirates Flight Catering a mala by mať plochu až 12 000 metrov štvorcových.