Premiér: Pracovné dohody predstavujú únik peňazí

TASR
19.5.2012 14:20

Znižovanie deficitu verejných financií SR by mali podporiť aj opatrenia proti daňovým únikom a čiernej ekonomike. V tejto súvislosti by malo dôjsť napríklad aj k obmedzeniu možnosti práce na dohodu, ktorá podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) predstavuje "obrovský únik peňazí".

Premiér: Pracovné dohody predstavujú únik peňazí
SITA

"Osobne si myslím, že dohody by mali byť vypustené zo Zákonníka práce. Možno by sme ich mali nechať iba pre nejakú úzku kategóriu ľudí, napríklad študentov a všetci ostatní budú musieť byť v normálnom pracovno-právnom pomere, z toho platiť dane a odvody a ani zamestnávateľ nebude mať možnosť sa takto vyhýbať povinnostiam, ktoré sa týkajú platenia daní a odvodov," priblížil predseda vlády v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.


Už v pondelok (21.5.) dopoludnia sa predstavitelia kabinetu prvýkrát stretnú so sociálnymi partnermi v novovytvorenej Rade pre rozvoj a solidaritu. Na toto rokovanie pôjdu podľa Fica s vlastnými návrhmi, očakávajú však nápady aj od predstaviteľov zamestnávateľov, zamestnancov, samospráv či cirkví. V období konsolidácie verejných financií je totiž potrebné udržiavať sociálny zmier, aby Slovensko nezažívalo stotisícové demonštrácie proti úsporným opatreniam ako v susednej Českej republike, myslí si Fico.


Šéf exekutívy sa hlási k medzinárodnému záväzku dosiahnuť deficit v roku 2012 na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), pri očakávanom vývoji ekonomiky to však bude vyžadovať prijímanie rozhodnutí už v tomto roku. "Ide o 200 až 300 miliónov eur," vyčíslil premiér pravdepodobný rozsah opatrení.


Rozhodujúci bude nakoniec rast slovenskej ekonomiky, ktorá si v prvom kvartáli polepšila o vyše 3 %. Podľa Fica sa však vzhľadom na situáciu v Európe neočakáva, že si túto dynamiku udrží až do konca roka. "Nikto nepredpokladá, že by Slovensko malo 3-% rast v roku 2012. Vtedy by nemusela prísť žiadna konsolidácia verejných financií," dodal s tým, že víta iniciatívy na podporu hospodárskeho rastu v Európskej únii (EÚ). Tejto téme sa bude venovať aj mimoriadny summit európskych lídrov v Bruseli, kde bude Slovensko v stredu (23.5.) zastupovať práve šéf exekutívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok