Popradčan rozposielal rádioaktívnu látku, dožije za mrežami

TA3 TASR
9.7.2018 14:20

Špecializovaný trestný súd odsúdil päťdesiatnika Štefana z Popradu, ktorý rozposielal obálky s rádioaktívnym ameríciom, na doživotie.

Zastrašoval obyvateľstvo a inštitúcie

Odsúdený je za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "Prokurátor sa vzdal práva podať odvolanie, obžalovaný sa odvolal. Rozsudok je neprávoplatný," uviedla s tým, že vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd.

Štefana K. prokuratúra obžalovala pre obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme a zločin nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových biologických agensov a toxínov. Podľa obžaloby v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a štátne inštitúcie, spáchal zločin ohrozujúci život a zdravie ľudí a tento čin spáchal na verejnom činiteľovi. „Bez povolenia si zadovážil, prechovával, použil a dal na prepravu rádioaktívny materiál, pričom taký čin spáchal závažnejším spôsobom konania, na viacerých osobách z osobitného motívu v úmysle spáchať trestný čin terorizmu a niektorých účastí na terorizme," konštatovala obžaloba Úradu špeciálnej prokuratúry.

Zásielky s listom a ameríciom

V novembri 2016 Štefan prostredníctvom poštovej zásielky poslal sudcom Okresného súdu v Poprade a Okresného súdu v Považskej Bystrici zásielky, ktoré obsahovali priehľadné uzatváracie plastové vrecúško a list s výhražným obsahom, v ktorom upozorňoval na kontamináciu prostredia rádioaktívnou látkou po otvorení listu. 

Podľa záverov znaleckého posudku plastové vrecúško obsahovalo rádioaktívnu látku amerícium. O dva týždne poslal zásielku aj na Ministerstvo spravodlivosti SR. Obálka aj list boli kontaminované tou istou rádioaktívnou látkou, v dôsledku čoho pri otváraní obálky a manipulácii s listom existovalo riziko kontaminácie. Približne po ďalšom týždni poslal obdobnú zásielku Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru SR v Prešove a Okresnému súdu v Kežmarku.

NR SR víta rozhodnutie

Národná rada SR víta rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý odsúdil Štefana K. z Popradu na doživotie. Podľa predsedu NR SR Andreja Danka tak mala kontrola pošty v parlamente opodstatnenie. Danko podľa Kostelníka dúfa, že "po tomto rozsudku konečne každý verí, prečo sa muselo pred rokom pristúpiť k toľko kritizovanej kontrole pošty". "Znova sa ukázalo, že opozícia len plytko využila emóciu ľudí a neznalosť problematiky. Vyzývam ju aspoň na ospravedlnenie sa zamestnancom, ktorým zároveň verejne ďakujem za to, že tlak médií a opozície vydržali," uviedol šéf NR SR.

"Počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie sme hostili 47 delegácií. Mali sme tu najvyšší stupeň bezpečnosti. Asi si viete predstaviť pripomienky bezpečnostných zložiek. Určite si nikto neželal, aby prišla zamorená zásielka, ale robili sme to ako prevenciu," zdôraznil predseda parlamentu a opätovne zopakoval, že počas kontrol nikto zo zamestnancov podateľne žiadne listy nečítal. "Ak je oslovenie na obálke, alebo na korešpondenčnom lístku, vulgarizmus, je predpoklad, že táto zásielka môže obsahovať bezpečnostné riziko a treba ju spracovať osobitným režimom. Otvoriť a pozrieť, či tam nie je nejaká nebezpečná látka. To nie je čítanie listov," vysvetlil.

Na prípad upozornil Matovič

Na prípad otvárania listov upozornil vlani v apríli opozičný poslanec Igor Matovič. Podľa jeho slov mal predseda parlamentu prikázať zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste našli vulgarizmy či dehonestujúci obsah, korešpondenciu nemali poslancovi odovzdať, ale tri mesiace ju archivovať a potom skartovať.

Kancelária aj Danko obvinenia z porušovania listového tajomstva odmietli. Kancelária sa odvolávala na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Danko vyhlásil, že nikdy nekázal pracovníkom parlamentu čítať listy adresované poslancom a ani on sám žiadne z nich nečítal. Ako šéf NR SR na záver dodal, je rád, že aj pre osobitné kontroly, napriek tomu, že čelili ostrej kritike, nedošlo za celý čas k priamemu ohrozeniu žiadneho z poslancov či zamestnancov parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok