Niekdajší boss podsvetia ide na slobodu, celý trest si neodsedel

TA3 TASR
9.7.2018 12:55

Považovali ho za bossa východoslovenského podsvetia. Obávaného Dušana Borženského, prezývaného aj Borža, po dlhých rokoch za mrežami pustili na slobodu.

Okresný súd Košice II v pondelok vyhovel žiadosti Borženského o jeho podmienečné prepustenie na slobodu. Za mrežami strávil 18 rokov, odsedieť si mal celkovo 23-ročný trest. Borženský, v minulosti označovaný ako boss košického podsvetia, bol odsúdený za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd.

borza1_7f000001-3efa-70e6.jpg

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, keďže prokurátorka, ktorá s prepustením nesúhlasila, zahlásila voči verdiktu sťažnosť. O nej bude rozhodovať košický krajský súd. Borženský tak aktuálne ostáva za mrežami. Pri svojom rozhodnutí o podmienečnom prepustení sa súd opieral o pozitívne odporúčanie väzenského ústavu, znalecký posudok psychologičky, záruky občianskeho združenie Maják nádeje, ako aj výpoveď samotného odsúdeného. Okresný súd zároveň určil Borženskému sedemročnú skúšobnú dobu.

Borženský bol v minulosti odsúdený za spoluúčasť na vraždách Jána Kromku a Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000, pričom uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Okresný súd Košice I ju v marci tohto roka schválil, pričom upustil od uloženia súhrnného trestu vzhľadom na predchádzajúci výnimočný trest v prípade uvedených dvoch vrážd.

Témy: Košice Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok