Tvrdá rana pre Mayovej vládu. Britský minister pre brexit rezignoval

TA3 SITA TASR
9.7.2018 00:53

Na čele ministerstva pre brexit končí David Davis. Rozhodol sa tak len niekoľko dní po tom, ako si premiérka Theresa Mayová zabezpečila podporu kabinetu pre svoje plány ohľadom budúcich vzťahov medzi Londýnom a Bruselom. Vo funkcii ho nahradí doterajší minister výstavby Dominic Raab.

Neistá budúcnosť

Minister pre brexit David Davis skončil len dva dni po tom, čo Mayová oznámila, že konečne zjednotila postoj svojej vlády rozdelenej v tejto otázke. Davis premiérke v liste oznámil, že vládne návrhy na užšie obchodné a colné vzťahy ich "zanechajú prinajmenšom v slabej rokovacej pozícii a možno v takej, z ktorej už nemožno vycúvať".

Rezignácia Davisa je tvrdou ranou pre Mayovú a podkopáva jej krehkú vládu, ktorá za posledný rok prišla už o niekoľko ministrov pre rôzne škandály vrátane sexuálneho obťažovania. Podľa Sky News sa špekuluje, že Mayová by mohla čeliť výzvam na odchod z funkcie. Tento proces by sa spustil, ak by ju na to listom vyzvalo 48 konzervatívnych poslancov.

Druhý pokus

David Davis bol vymenovaný za ministra 13. júla 2016 a bol zodpovedný za rokovania o vystúpení Veľkej Británie z EÚ. Aj predtým pohrozil rezignáciou, ak Mayová zachová príliš úzke väzby s Bruselom. Zástancovia brexitu označili podľa BBC jeho rezignáciu ako "zásadné a odvážne rozhodnutie". Dohodnutý plán predpokladá, že Spojené kráľovstvo bude aj po vystúpení z EÚ tvoriť so zvyškom tohto bloku zónu voľného obchodu. Tá by sa mala týkať tovaru, nie však služieb, ktoré predstavujú prevažnú časť britskej ekonomiky.

Britská vláda ráta aj s obmedzením pohybu kapitálu a pracovných síl. V záujme zachovania voľného pohybu tovaru chce Londýn zaručiť, že všetky druhy budú naďalej zodpovedať štandardom EÚ. Mayová svojich ministrov varovala, že ďalej už nebude tolerovať verejnú kritiku vládnej politiky po tom, ako ju kabinet v piatok podporil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok