Štart súkromnej vesmírnej lode k ISS na poslednú chvíľu zrušili

TA3
19.5.2012 09:04

Štart súkromnej vesmírnej rakety z floridského Mysu Canaveral k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes na poslednú chvíľu zrušili v dôsledku technického problému.

Štart súkromnej vesmírnej lode k ISS na poslednú chvíľu zrušili
SITA

Raketa Falcon 9, nesúca komerčnú kozmickú loď Dragon, mala vzlietnuť z Kennedyho vesmírneho strediska o 4.55 h miestneho času (10.55 h SELČ) ako prvá súkromná loď, ktorá sa spojí so stanicou na obežnej dráhe.

Odpočítavanie pred štartom zásobovacej misie sa už takmer skončilo, keď počítače na palube lode automaticky zastavili vznietenie motorov po zistení možného problému s jedným z motorov.
Technici predpokladajú, že pravdepodobnou príčinou bol problém s tlakom v motore. Ďalší pokus o štart sa uskutoční o 72 hodín, v utorok, uviedli predstavitelia spoločnosti Space Exploration Technologies (SpaceX) a Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Loď Dragon sa mala vydať na trojdňový let k ISS, počas ktorého by podnikla sériu komplikovaných manévrov s cieľom zistiť, či sa môže bezpečne spojiť s vesmírnou stanicou. Pokus o spojenie mal prebehnúť na štvrtý deň misie.

SpaceX je jednou z piatich súkromných amerických spoločností, ktoré vyvíjajú rakety a vesmírne lode s cieľom dovážať zásoby a časom aj astronautov na ISS po tom, ako NASA vlani definitívne zastavila program raketoplánov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok