Americký diplomat pricestoval do KĽDR, chce dohodnúť detaily o odzbrojení

TA3 TASR
6.7.2018 13:12

Šéf americkej diplomacie pricestoval na návštevu do Pchjongjangu. V severokórejskej metropole chce pokračovať v rozhovoroch o jadrovom odzbrojení KĽDR. Niekoľko hodín pred príletom ale vláda v Pchjongjangu vydala stanovisko, v ktorom kritizuje Washington za neustále upozorňovanie na porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei.

Prvý viacdňový pobyt

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v piatok do Pchjongjangu na rokovania o denuklearizácii KĽDR. Pompeo strávi v Kórejskej ľudovodemokratickej republike jeden a pol dňa, do soboty. Pôjde o jeho prvý viacdňový pobyt v tejto krajine, informuje agentúra Reuters.

Pompeo pristál v severokórejskom hlavnom meste po krátkej zastávke v Japonsku. Stretol sa s Kim Jong-čcholom, vysoko postaveným činiteľom KĽDR, ktorý spolu so šéfom americkej diplomacie zohral významnú úlohu pri príprave júnového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR v Singapure.

 

Chcú doplniť niektoré detaily

Pompeo sa bude podľa vlastných slov usilovať o "doplnenie niekoľkých detailov" týkajúcich sa záväzkov, na ktorých sa dohodli Trump s Kimom. "Chcem využiť moment posunu smerom k implementácii toho, čo si títo lídri sľúbili navzájom i svetu," povedal Pompeo s tým, že očakáva rovnaké úsilie aj od Pchjongjangu.

Hlavné záväzky vyplývajúce zo singapurského summitu sa týkajú "úplnej denuklearizácie" Kórejského polostrova a náčrtu, ako by mohli vyzerať transformované vzťahy medzi USA a KĽDR. Pompeo sa bude tiež usilovať o vrátenie ostatkov približne 200 amerických vojakov, ktorí boli nezvestní od kórejskej vojny z rokov 1950-53.

Pompeovo vládne lietadlo sa na ceste do KĽDR zastavilo na dočerpanie paliva na japonskej leteckej základni Jokota, ktorá patrí americkým vzdušným silám. Ide o jeho tretiu návštevu KĽDR od apríla a prvú od historického summitu z 12. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok