Záchrana malých futbalistov z jaskyne si vyžiadala prvú obeť

TA3 TASR
6.7.2018 06:51

Operácia na záchranu detí uviaznutých v thajskej jaskyni má prvú obeť. O život prišiel bývalý potápač elitnej námornej jednotky, keď sa pokúšal pomôcť mladým futbalistom. Zomrel na nedostatok kyslíka.

Pracoval ako dobrovoľník

Veliteľ špeciálnej jednotky Arpakorn Yookongkaew v piatok na tlačovej konferencii oznámil, že 38-ročný potápač pracoval na záchrannej operácii ako dobrovoľník. O život prišiel počas nočnej misie, ktorej úlohou bolo doručenie nádob s kyslíkom. Zomrel na ceste späť k základni zriadenej v jaskyni, pričom kolegom sa ho už nepodarilo oživiť.

Thajské úrady aktuálne bojujú s časom a pokúšajú sa zo zatopeného komplexu odčerpať čo najviac vody, aby mohli chlapcov vyviesť z jaskyne von ešte pred príchodom sezónnych lejakov.

Už sú to skoro 2 týždne

Potápačom po vstupe do jaskyne trvá šesť hodín, kým sa dostanú k mladým futbalistom a päť hodín, kým sa vrátia k vchodu do jaskyne. Deti vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný futbalový tréner sú v jaskyni už takmer dva týždne.

Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai je štvrtý najrozsiahlejší v Thajsku a rozprestiera sa na ploche desiatich kilometrov.

Témy: Thajsko obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok