Federer po triumfe nad Lackom: Na tráve hrá veľmi dobre

TA3 TASR
4.7.2018 18:51

Slovenský tenista Lukáš Lacko neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Najvyššie nasadenému obhajcovi titulu Švajčiarovi Rogerovi Federerovi podľahol 4:6, 4:6, 1:6. Jeho maximom na trávnatých dvorcoch All England Clubu zostáva 3. kolo z rokov 2016 a 2012. Posledným slovenským želiezkom v singli zostala Dominika Cibulková, ktorá nastúpi vo štvrtok proti Britke Johanne Kontovej.

Federer po triumfe nad Lackom: Na tráve hrá veľmi dobre
SITA/AP

Štartuje už dvadsiatykrát

Lacko v prvom sete na centri vo Federerovej obývačke držal s favoritom krok do stavu 3:3. V siedmom geme osemnásobný wimbledonský šampión prelomil podanie slovenskej jednotky a výhodu brejku pretavil v zisk úvodného dejstva. Federer výborne servoval, varioval údery, často využíval stopbaly. Neraz uspal súpera bekhendovými slajzmi, potom prešiel rýchlo do útoku a nekompromisne zakončil výmenu forhendovým winnerom do odkrytej časti kurtu. O osude druhého setu rozhodol Federerov brejk na 3:2.

Švajčiar súkal jedno eso za druhým, pri jeho servise sa prakticky nehrali žiadne výmeny. Na začiatku tretieho setu si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:1 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. V siedmom geme premenil po víťaznom forhende hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Lackom na 3:0. Aj v roku 2014 na Roland Garros a v januári 2011 na Australian Open ho zdolal v troch setoch. Federer v tomto roku štartuje vo Wimbledone jubilejný dvadsiatykrát, čo je rekord v Open ére. Ak by získal deviaty titul, vyrovnal by zápis legendárnej Američanky Martiny Navratilovej.

Tráva mu sedí

Pre Lacka bol duel proti legende veľkým zážitkom. "Myslím si, že prvé dva sety mali veľmi vysokú úroveň a z oboch strán to bol veľmi dobrý tenis. V treťom dejstve začal Roger skúšať nejaké veci, popadalo mu to do kurtu. Ja som netrafil nejaké lopty a nahrávky, preto mal tretí set hladší priebeh. Zaujímavé bolo, že na začiatku zápasu hral Roger drajv bekhend. Myslím, že vo výmenách som bol v tejto fáze zápasu lepší, dokázal som ho zatlačiť a držal som s ním krok. Postupne zistil, že tento štýl mi celkom sedí a začal hrať svoj typický slajzovaný bekhend. Varioval ho po čiare, dával do neho bočnú rotáciu a postupne získaval prevahu. Ak som netrafil úder čisto alebo som ho zahral pomalšie, trestal ma forhendom, ktorý zrýchlil. Škoda, že som ho viac nepotrápil na returne. Mal vysoké percento prvého podania, servoval do rohov. Dnes podával naozaj výborne. Hralo sa mu potom ľahšie, keď videl, že sa na returne nedostávam do výmen," povedal Lacko v rozhovore pre TASR.

Slovenský daviscupový reprezentant aj v tomto roku potvrdil, že mu tráva sedí. "Od polovice trávnatej sezóny som hral tak ako som si predstavoval. Nakopol ma postup do hlavnej súťaže v Halle. Finále v Eastbourne považujem za veľký úspech. Teraz ma čaká séria turnajov v zámorí. Ešte zvážim, či sa na budúci týždeň predstavím v Newporte, kde je katastrofálna tráva, čo je náročné na psychiku. Určite absolvujem hardové turnaje v Atlante a vo Washingtone."

Federer bol po suverénnom víťazstve nad Lackom spokojný. "Hral som veľmi dobre, na dvorci som sa cítil fajn. Pri svojom podaní som si udržal maximálnu koncentráciu, dobre som mixoval údery a kvalitne returnoval. Výborne mi dnes fungoval bekhendový slajz. Čakal som, že to nebude ľahký zápas. Lacko hrá na tráve veľmi dobre, veď minulý týždeň bol až vo finále turnaja ATP v Eastbourne. O to som radšej, že som to dnes zvládol v troch setoch a ušetril si sily a energiu na ďalšie zápasy," uviedol držiteľ 20. grandslamových trofejí v prvom rozhovore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok