Merkelovej sa môže rozpadnúť vláda, ak presadí masové tábory

TA3 TASR
4.7.2018 10:16

Sociálnodemokratická strana Nemecka nezostane v spolkovej koaličnej vláde v prípade, že konzervatívci kancelárky Angely Merkelovej budú pokračovať v pláne na zriadenie uzavretých migračných centier na hraniciach s Rakúskom. Informuje o tom agentúra DPA.

"Masové tábory, kde budú utečenci zatvorení niekoľko týždňov, nebudú existovať s SPD," povedal v stredu ráno generálny tajomník strany Lars Klingbeil. V rannom programe verejnoprávnej televízie ZDF však zároveň vyjadril presvedčenie, že spolková koalícia môže nájsť kompromis. Naďalej zostáva mnoho otázok otvorených, píše DPA.

Spolkový minister vnútra Horst Seehofer musí vyrokovať dohodu s Rakúskom. Ak nebude dohoda s Rakúskom, stojí aj celý kompromis medzi CSU a Merkelovej Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka na vratkých nohách, upozornil Klingbeil. "Pán Seehofer nevyšiel z posledných týždňov silnejší. Je to oslabený minister vnútra," podotkol generálny tajomník SPD.

Merkelová v pondelok súhlasila so zriadením tzv. tranzitných zón na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v EÚ. V týchto uzavretých centrách v Bavorsku by mali byť umiestnení žiadatelia o azyl, ktorých žiadosti budú posudzované v zrýchlenom konaní. Migranti tranzitné zóny až do ukončenia konania nebudú smieť opustiť. Predstavitelia nemeckých koaličných strán budú pokračovať v rokovaniach vo štvrtok večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok