Džihádisti zabojujú za čistú planétu, zakázali plastové tašky

TA3 TASR
4.7.2018 09:38

Somálske džihádistické hnutie Šabáb zakázalo používanie jednorazových plastových tašiek v dôsledku "ohrozenia ľudí i dobytka". Informuje o tom britský denník The Independent na svojej webovej stránke.

Džihádisti zabojujú za čistú planétu, zakázali plastové tašky
TASR/ilustračné foto

Džihádistické médiá v regióne Jubaland citovali miestneho vodcu Šabábu Muhammada Abú Abdalláha, ktorý uviedol, že plastové tašky sú "vážnou" hrozbou pre ľudí i dobytok a odpad, ktorý z nich vzniká, škodí životnému prostrediu. Skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida v tom istom vyhlásení tiež uviedla, že zakazuje aj ťažbu vzácnych druhov stromov. Šabáb nespresnil, ako sa zákaz bude na územiach pod jeho kontrolou presadzovať. Nevyberané použitie násilia však civilistov zväčša nabáda k tomu, aby nariadenia dodržiavali, píše Independent.

Hnutie bolo vytlačené zo somálskeho hlavného mesta Mogadišo v roku 2011, zostalo však naďalej aktívne v iných častiach krajiny. V susednej Keni podniklo niekoľko ničivých teroristických útokov. Po zverejnení zákazu sa na internete objavili vtipy komentátorov na adresu Šabábu, že sa stal prvým "ekologickým" džihádistickým hnutím. V skutočnosti sa však al-Káida a jej spojenecké skupiny už dlho vyjadrujú k environmentálnym otázkam. Napríklad v článku v časopise produkovanom jemenskou odnožou teroristickej siete z roku 2016 kritizuje al-Káida vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, že počas svojho pôsobenia nevyvinul dostatočné úsilie na boj proti klimatickým zmenám.

V roku 2017 hnutie Taliban vyhlásilo, že Afganci by mali sadiť viac stromov, pretože hrajú "významnú úlohu v ochrane životného prostredia, ekonomickom rozvoji a skrášľovaní krajiny" a predstavujú aj poctu Alahovi. Afganistan, podobne ako Somálsko, sužujú problémy spojené s vodným hospodárstvom a odlesňovaním, ktoré sa zhoršujú počas desaťročia trvajúcich vojen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok