Švédi postúpili medzi najlepšiu osmičku, rozhodol Forsberg

TA3 TASR
3.7.2018 18:14

Futbalisti Švédska zvíťazili v utorňajšom stretnutí osemfinále MS 2018 v Petrohrade nad Švajčiarmi 1:0 a postúpili medzi najlepšiu osmičku. O výsledku rozhodla tečovaná strela Emila Forsberga po vyše hodine hry. Švédsko narazí vo štvrťfinále v sobotu 7. júla 16.00 h SELČ v Samare na víťaza záverečného zápasu osemfinále medzi Kolumbiou a Anglickom.

Švédi postúpili medzi najlepšiu osmičku, rozhodol Forsberg
SITA/AP

Vyhrali aktívnejší

Švédi si vypracovali prvú šancu v 8. minúte, po priťuknutí Toivonena však Berg napálil loptu v dobrej pozícii mimo. Vzápätí zle rozohral švajčiarsky brankár Sommer a Berg sa ocitol v ďalšej príležitosti, tentoraz jeho pokus zblokoval Akanji a dorážka Ekdala preletela nad. Švajčiari mali v úvode pod vplyvom aktívneho švédskeho napádania problém zakladať nebezpečné akcie, pohrozili jedine centre Shaqiriho ľavačkou. Väčšie možnosti boli na strane Švédska, po takmer polhodine hry síce Berg zakončil z náročnej pozície, ale vyrovnal sa s ňou a bolo z toho najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu, strelu s námahou vyrazil Sommer.

Skóre však mohlo otvoriť aj Švajčiarsko, no Dzemaili nezužitkoval ukážkovú spoluprácu so Zuberom. Minúty pred prestávkou patrili opäť Švédom, najprv Forsbergov tečovaný priamy kop skončil tesne mimo a potom Ekdal vo veľkej príležitosti neusmernil loptu na bránku. Po zmene strán mali prvý ofenzívny náznak Švédi, ale Švajčiari sa potom usadili okolo súperovej šestnástky vďaka sérii rohových kopov. Z niekoľkých centrovaných lôpt do pokutového územia však nič nevyťažili a iniciatívu prebrali Švédi. Ich snahe chýbali strelecké pokusy, odhodlal sa až Forsberg v 66. minúte a Akanji tečoval loptu za chrbát Sommera.

Príležitosť i červená karta

Švajčiari zareagovali, na trávnik prišli k Drmičovi ďalší útočníci Embolo a Seferovič. Do šestnástky okamžite začali lietať nebezpečné centre najmä v podaní Shaqiriho, Švajčiari sa po nich dostali k zakončeniu, no mali problém vypracovať si čistú pozíciu. Najbližšie k vyrovnaniu bol Seferovič, Olsen si však poradil s jeho hlavičkou.

Švédi sa ubránili tlaku a v nadstavenom čase mohli zvýšiť z protiútoku. Olsson sa rútil sám na bránku, keď ho zozadu fauloval Lang. Ten dostal červenú kartu, po konzultácii s videoasistentom zmenil hlavný rozhodca verdikt z jedenástky na priamy kop, z ktorého Toivonen neskóroval. Švajčiarom už na ďalší útok nezostal čas a Švédom stačil jediný gól Forsberga na postup do štvrťfinále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok