Smeráci vyhrali dlhoročný spor o doménu smer.sk

SITA
18.5.2012 18:39

Spor sa ťahá takmer päť rokov, preto sa zdá Martinovi Daňovi podozrivé, že sa rozuzlil za pár dní po parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazil Smer-SD. Úrad priemyselného vlastníctva SR obvinenia odmieta s tým, že išlo o profesionálne rozhodnutie.

Smeráci vyhrali dlhoročný spor o doménu smer.sk
SITA

Politická strana Smer-SD vyhrala dlhoročný spor na Úrade priemyselného vlastníctva SR (ÚPV) o ochrannú známku smer.sk, ktorú do registra prihlásila spoločnosť SMER spol. s. r. o. na čele s Martinom Daňom. Rozhodnutie je konečné, nemožno sa proti nemu odvolať. Úrad 4. mája potvrdil rozhodnutie z apríla minulého roka v prospech Smeru-SD, voči ktorému podal Daňo ako prevádzkovateľ domény smer.sk 16. mája 2011 rozklad. Strane Roberta Fico priznal práva v plnom rozsahu. "Je to absolútne popieranie práv iných subjektov a voči rozhodnutiu ÚPV, podáme v lehote dvoch mesiacov správnu žalobu," uviedol Daňo.

Spor sa ťahá takmer päť rokov, preto sa zdá Daňovi podozrivé, že sa rozuzlil za pár dní po parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazil Smer-SD. "Existujú podozrenia, že Úrad priemyselného vlastníctva, respektíve jeho vedenie takto konalo za istým a jasným účelom, aby tak prejavili svoje sympatie k strane, ktorá im dokáže zabezpečiť udržanie ich pracovných pozícií aj na ďalšie obdobie," vyhlásil Daňo.

Hovorca ÚPV Július Šípoš odmietol, že by rozhodnutie úradu ovplyvnil výsledok volieb. "Bolo vydané po viacročnom konaní v predmetnej veci, daný spor rieši ÚPV SR už od roku 2008. Smer-SD má od roku 2005 zapísanú skoršiu ochrannú známku Smer - sociálna demokracia," povedal agentúre SITA Šípoš. Dodal, že politická strana predložila dostatočné množstvo dôkazov o používaní tejto ochrannej známky. V rozhodnutí sa uvádza, že svoju popularitu dokazovala viacerými predvolebnými prieskumami preferencií. ÚPV na základe dokladov Daňovu prihlášku ochrannej známky smer.sk zamietol. "Išlo o profesionálne rozhodnutie," prízvukuje Šípoš.

Daňo sa tiež nazdáva, že za úspechom v konaní o zápis ochrannej známky môžu byť aj osoby angažované v Gorile. Odôvodňuje to tým, že keď na portáli smer.sk zverejnil spis Gorila v celom znení, začali sa voči nemu rôzne konania zo strany Úradu pre ochranu osobných údajov aj iných orgánov a odvtedy cíti tlaky na svoju osobu. "V čase, keď médiá začali informovať o spomínanej kauze, bol Smer-SD v opozícii, a je teda vylúčené, aby prostredníctvom orgánov štátnej správy vyvíjal na osobu pána Daňa akýkoľvek tlak," konštatovala Ľubica Končalová z tlačového oddelenia strany Smer-SD. Dodala, že v spornom konaní je neúspešná strana väčšinou nespokojná s rozhodnutím. "Ak je účastník konania s rozhodnutím nespokojný, má právo sa obrátiť na príslušný súd, toto konkrétne rozhodnutie je totiž preskúmateľné súdom," uzavrela Končalová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok