Z chladných mužov milujúci dedovia. Ako sa menia starí otcovia?

TA3 ČTK
7.7.2018 10:36

Dnešní starí otcovia sa zaujímajú o svoje vnúčatá ďaleko viac než kedysi ich otcovia. Títo opatrovatelia nového typu v tom nachádzajú veľké potešenie, čo hlboko mení vzťahy v rodine, píše francúzsky týždenník L´Express.

Z chladných mužov milujúci dedovia. Ako sa menia starí otcovia?
ČTK

Bližšie k vnúčatám

Päťdesiatosemročný Jean-Louis vystupuje z metra a takmer beží, oči upiera na hodinky. "Sľúbil som dcére, že jej dnes poobede postrážim trinásťmesačné vnúča, aby si mohla zájsť s kamarátkou na kávu," vysvetľuje. "Dieťa bude u nás budúcu sobotu spať, pretože dcéru a zaťa pozvali na večierok. Niekedy sa stáva, že mi zavolajú aj na poslednú chvíľu," hovorí. Jean-Louis je flexibilný, pretože býva s manželkou blízko mladých.

stary-otec-rodina-dieta-1140px-ctk_7f000001-687b-6503.jpg

Podľa klinickej psychologičky Béatrice Copperovej-Royerovej je zapojenie novej generácie starých otcov do starostlivosti o vnúčatá predovšetkým plodom globálneho vývoja spôsobu života. "Kedysi boli rodiny homogénnejšie. Dnes päťdesiatnici alebo šesťdesiatnici buď ešte pracujú, alebo sú na dôchodku, ale ostávajú aktívni. Role nie sú presne vymedzené," vysvetľuje.

"Starí otcovia, ktorých často žiadajú o pomoc ich pracujúce dcéry, majú k vnukom bližšie. Demografický faktor je rovnako dôležitý: dnes žijeme dlhšie a máme viac fyzických síl. Zmenilo sa aj postavenie mužov. Stále viac sa zdôrazňuje, že nemajú byť autoritárski a majú viac vyjadrovať svoje city," uvádza sociologička a expertka na vzťahy medzi generáciami Claudine Attiasová-Donfutová.

Koniec éry patriarchov

Nová generácia starých otcov už nie je patriarchálna. Za zmenou pritom stoja ich vlastné deti. Keď sa z páru stane rodina, starí otcovia neváhajú a podieľajú sa na chode domácnosti. Tridsaťročný Paul si spomína, ako sa jeho otec čudoval, keď menil svojmu synovi plienky: "Videl som mu na očiach, že si myslí, že je to na mojej žene, aby odišla od stola a plienky vymenila. Zo zdvorilosti však nič nepovedal. Patriarcha si nakoniec uvedomil, že keď sa  starám o svoje dieťa, neznamená to, že som slabý a že ma tým moja žena kastruje," dodáva.

Nová generácia starých otcov sa postupne zbavuje stereotypov, ktoré tvrdia, že city sú len pre ženy. Na svojho otca a starého otca spomína Jean-Louis ako na "chladných mužov". "Nikdy by nepristúpili na to, aby sa so mnou pohrali. Tým, že sme si tak blízki s vnúčaťom, si svojím spôsobom liečim rany z detstva. Vytváram intímny a silný vzťah, ktorý mi ako dieťaťu chýbal," hovorí Jean-Louis.

"Táto generácia sa necíti byť menej mužmi, ak sa stará o svoje vnúčatá. Niektorí starí otcovia majú so svojimi vnukmi dokonca užší vzťah než so svojimi deťmi," hovorí Béatrice Copperová-Royerová.

Nový typ bezstarostnejšieho vzťahu

"Vo svojej dobe som bol moderným otcom. Ale bol som príliš pohltený svojou prácou a s dcérou som trávil málo času. Dnes naprávam tým, že sa starám o vnúča, staré chyby," vysvetľuje Jean-Louis. "Deti často svojich starých otcov skutočne milujú. Predstavujú pre nich spoločnosť, vonkajší svet. Babička je intímnou postavou, aj keď nezavára kompóty," tvrdí Claudine Attiasová-Donfutová.

"Mať vnúčatá, to znamená aj ďalšiu skúsenosť v novom citovom vzťahu. Najmä starí otcovia nečakajú, že to bude také silné. Predovšetkým je tento vzťah ovplyvnený akousi novo nadobudnutou bezstarostnosťou. Starí otcovia sa zbavili starostí so vzdelávaním, omnoho menej sa znepokojujú. S vnúčatami sa im dostáva mnoho lásky," Hovorí Béatrice Copperová-Royerová.

Témy: rodina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok