Rath chce chodiť z väznice na hlasovania, poslanci sú bezradní

TA3, ČT24, TASR
18.5.2012 10:32

Známy český poslanec David Rath, u ktorého našli milióny korún a ocitol sa vo väzbe, robí vrásky na čele svojim kolegom z poslaneckej snemovne.

Rath chce chodiť z väznice na hlasovania, poslanci sú bezradní
CTK

Jeho advokát totiž požiadal, aby sa mohol zúčastniť zasadnutia snemovne a predstúpiť pred mandátový a imunitný výbor. "Podali sme oficiálnu žiadosť na to, aby sa mohol zúčastniť zasadnutia Poslaneckej snemovne. Zatiaľ tomu nebolo vyhovené," uviedol pre Aktualne.cz Rathov advokát Adam Černý. Keďže je vo väzbe, musela by ho sprevádzať eskorta. Nastáva však právny problém, pretože tá nemôže do budovy s poslancami vstúpiť.

Druhou možnosťou by bolo, že by za Rathom členovia mandátového a imunitného výboru prišli z Prahy do väznice v meste Litoměřice, čo však mnohí z nich odmietajú. "Nie sme výletníci. Som presvedčený, že do Litoměříc nepôjdeme," uviedol pre Právo člen výboru František Dědič. Objavil sa aj nápad usporiadať videokonferenciu.

S možnosťou, že poslanec bude vo väzbe a bude sa chcieť zúčastňovať zasadnutí a hlasovaní parlamentu, čo David Rath údajne chce, české zákony nepočítajú. Mnohí teraz riešia problém, čo ďalej. V čo najkratšom čase sa plánuje zmena legislatívy, ktorá by v budúcnosti takejto situácii zabránila. Problémom však je, že nemôže platiť retroaktívne.

Okresný súd v severočeskom Ústí nad Labem rozhodol vo štvrtok o uvalení väzby na zvyšných siedmich obvinených v korupčnej kauze poslanca ČSSD Davida Ratha, ktorý čelí obvineniu z prijatia úplatku vo výške sedem miliónov korún a u ktorého neskôr našli ďalších 30 miôiónov. Ako informoval dnes server iDnes.cz, medzi obvinenými je napríklad exposlancec ODS Petr Kott, riaditeľka nemocnice v Kladne Kateřina Pancová a traja manažéri súkromných spoločností. 

Návrh na ich vzatie do väzby predložila súdu ústecká štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová. Sudcovia žiadosti vyhoveli kvôli obavám, že by obvinení mohli na slobode ovplyvňovať svedkov a pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Davida Ratha, bývalého ministra zdravotníctva a hajtmana Stredočeského kraja, zadržala v pondelok v noci protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. 

O uvalení väzby na Ratha rozhodol sudca už v stredu. Následne ho previezli z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde bude čakať na prípadný súdny proces. Okrem ovplyvňovania svedkov sa súd obával aj toho, že by sa Rath mohol pokúsiť utiecť pred trestným stíhaním. Rathov obhajca podal sťažnosť proti jeho obvineniu a uväzneniu.

Grémium ČSSD vyzvalo Ratha, aby sa vzdal poslaneckého mandátu


Politické grémium ČSSD po piatkovom rokovaní vyzvalo bývalého hajtmana Davida Ratha, aby sa vzdal svojho poslaneckého mandátu. Po stretnutí grémia to uviedol predseda sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka. Podľa neho by mal Rath odísť z politiky a hájiť sa pred súdom ako ktorýkoľvek iný občan.

"Dnes sa prvýkrát od udalosti, ktorá sa týka zatknutia bývalého hajtmana Davida Ratha, zišlo politické grémium ČSSD. Zaoberali sme sa vzniknutou situáciou, pokladáme ju za veľmi vážnu," povedal šéf sociálnych demokratov. Zároveň dodal, že grémium vyzvalo Ratha, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. "Obvinenia proti Davidovi Rathovi sú natoľko závažné, že nie je možné, aby pokračoval vo výkone akejkoľvek verejnej funkcie," zdôraznil Sobotka. 

Sobotka v stredu večer potvrdil, že poslanec Rath sa vzdal funkcie v strane i postu hajtmana Stredočeského kraja a taktiež aj členstva v strane. Reagoval tak na Sobotkovu výzvu po jeho pondelkovom zadržaní so sedemmiliónovým úplatkom a stredajšom uvalení vyšetrovacej väzby.

Rath je doktorom medicíny a členom ČSSD je šesť rokov. Krátko bol aj ministrom zdravotníctva vo vláde premiéra Jiřího Paroubka. Počas svojho neskoršieho pôsobenia v parlamente sa preslávil viacerými kontroverznými vyjadreniami na adresu svojich kolegov. Ako hajtman Stredočeského kraja pôsobil od roku 2008 a patril medzi popredných predstaviteľov ČSSD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok