Slováci otočili zápas s Kanadou a budú hrať o medaily

TASR, TA3
17.5.2012 14:16

Po dlhých rokoch sa slovenský hokejový tím dostal medzi najlepšie štyri mužstvá na majstrovstvách sveta. Celé Slovensko oslavuje.

Slováci otočili zápas s Kanadou a budú hrať o medaily
SITA

Slovenská hokejová reprezentácia uspela vo štvrtkovom štvrťfinále na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách, keď nad Kanadou zvíťazila 4:3 a postúpila do semifinále.

Predtým slovenský tím na vrcholnom podujatí naposledy zvíťazil nad Kanaďanmi naposledy v máji 2002 vo švédskom Karlstade, keď hokejistov z krajiny javorového listu na MS zdolal vo štvrťfinále 3:2 a napokon získal zlaté medaily.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka začali výborne a skóre súboja otvoril v 6. min Tomáš Kopecký, Na 2:0 upravil o štyri minúty neskôr Miroslav Šatan, no Kanaďania v I. tretine skorigovali po skrumáži, do streleckej listiny sa zapísal Evander Kane. V druhej časti najprv v presilovke vyrovnal Skinner a v 38. min poslal Kanadu do vedenia Burrows. Na 3:3 v tretej časti vyrovnal Bartovič a postup zariadil v presilovke v 58. min Handzuš. 

Výsledok - štvrťfinále:
Kanada - Slovensko 3:4 (1:2, 2:0, 0:2) - do semifinále postúpilo Slovensko
Góly: 17. E. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russell, A. Ladd) - 6. T. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (L. Hudáček, Surový), 54. Bartovič (Tatar), 58. Handzuš (Sekera) 
Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Getzlaf (Kanada) 5+DKZ, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo, Jeřábek (obaja ČR) - Schultz (Nem.), Šeľanin (Rus.), 11 568 divákov 
Zostavy
Kanada: C. Ward - Bouwmeester, Keith, Phaneuf, Russell, L. Schenn, Quincey, R. Murray - C. Perry, Getzlaf, E. Kane - Eberle, Tavares, Skinner - P. Sharp, Nugent-Hopkins, Jamie Benn - Purcell, O’Reilly, Burrows - A. Ladd 
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Bartovič, Bližňák, Marek Hovorka 

Slováci nezačali zle a už v 3. min preveril C. Warda od modrej čiary Bartovič. Vzápätí slovenský tím nevyužil presilovú hru, no po jej skončení strieľanú prihrávku Radivojeviča usmernil za kanadského gólmana T. Kopecký - 0:1. V 9. min Handzuš za bránkou vybojoval puk, ale Šatan z toho vyťažil len neúspešnú strelu. Ten istý hráč sa však nemýlil o minútu neskôr, keď L. Hudáček pekne prenikol do útočného pásma, jeho pokus sa odrazil k Šatanovi, ten si puk stiahol a ešte zo vzduchu ho poslal za C. Warda - 0:2. Kanaďania nepoľavovali z tlaku, teč Sharpa však smeroval tesne vedľa bránky J. Laca. Slováci hrozili najmä z rýchlych brejkov, Tatar si v 16. min spracoval vysoký puk, ale nedostal sa k zakončeniu. Ešte pred prvou sirénou si reprezentanti krajiny "javorového listu" utvorili tlak a po chybe Baranku puk za J. Laca dotlačil E. Kane.

Hneď po prvej prestávke mohol A. Ladd vyrovnať, ale netrafil puk pred odkrytou bránkou tímu SR. Vyrovnanie zariadil v 27. min Skinner, ktorý sa v presilovke po neúspešnom úniku Eberleho a vynikajúcom zákroku J. Laca dostal k puku a poslal ho do slovenskej bránky - 2:2. O dve minúty neskôr mal gólman SR šťastie, keď sa Skinner pokúšal dostať puk za Lacov chrbát spoza bránky. V presilovke piatich proti trom si Kanada vypracovala niekoľko výborných šancí, ale pozorná slovenská obrana s vynikajúcim Lacom statočne odolávali favorizovanému súperovi. Potom mali šancu hrať presilovú hru aj Slováci, ale Surový na dvakrát a ani Tatar neuspeli. V 37. min trafil Nugent-Hopkins ľavú žŕdku slovenskej bránky. O minútu neskôr Vydarený pred bránkou nedostatočne pokryl Burrowsa a ten poslal Kanadu prvýkrát do vedenia - 3:2.

V 45. min mohol opäť vyrovnať Tatar, ale jeho prienik zastavil C. Ward. Kanaďania mali aj naďalej prevahu a v tlaku si vytvárali šance, tie však našťastie pred slovenský tím nepremenili. Vytúžené vyrovnanie zariadil v 54. min Bartovič. Tatar potiahol puk do útočného pásma, prenechal ho Bartovičovi, jeho prvú strelu kanadský gólman vyrazil, ale na dorážku už nestačil - 3:3. Vzápätí mal na hokejke gól aj Šatan, ale jeho pokus spomedzi kruhov skončil na hornej žŕdke. V 58. min Getzlaf kolenom fauloval Mikúša a ten zamieril do kabíny. V presilovke od modrej čiary napriahol Sekera a Handzuš zabezpečil Slovensku postup. Kanaďania už nedokázali vyrovnať ani pri záverečnej power-play.

Hlasy po zápase

Útočník a autor víťazného gólu Michal Handzuš: "Vyhrali sme ako tím, základom bol kolektívny výkon. V druhej tretine sme mali hluché miesta. Škoda toho tretieho gólu tesne pred koncom druhej tretiny. Povedali sme si v šatni, že ten jeden gól dáme, dali sme dva. Ideme do semifinále, chceme vyhrať v každom zápase. Tešíme sa, že sa doma tešia a my sa tešíme s nimi.“

Tréner Vladimír Vůjtek: "Chlapci mi dali najlepší darček k narodeninám, aký mi mohli dať. V druhej tretine sme boli pod veľkým tlakom, ale v tretej sme sa zdvihli a poctivým výkonom sme sa dopracovali k víťazstvu. Posledné sekundy boli hektické. Sme všetci veľmi šťastní."

Útočník Tomáš Kopecký: "Pre takéto chvíle hrám hokej. Sú to krásne momenty. Hrali sme jeden pre druhého, sme víťazmi všetci. Posledné dve minúty boli obrovské nervy. Ďakujeme fanúšikom, ktorí nám fandili. Aj cez médiá cítime podporu aj zo Slovenska."

Útočník Milan Bartovič: "Je to paráda. V prestávke pred záverečnou tretinou sme sa povzbudzovali, verili sme, že máme ešte dosť síl zvrátiť výsledok. V semifinále si súpera nevyberieme, či to bude Česko alebo Švédsko, bude to ťažké."

MP_MS2012_canada_slovensko_SITA_02.jpg
Finland_Ice_Hockey_Worlds-08bc2dfc660f44b5beaa300985e7a7a1.jpg
Finland_Ice_Hockey_Worlds-debb9602be8047b2837a3d3e05f398f9.jpg

Slovenskí hokejoví reprezentanti budú hrať v sobotu v semifinále na majstrovstvách sveta v Helsinkách proti Českej republike. Rozhodlo sa o tom v poslednom štvrťfinálovom stretnutí v Štokholme, v ktorom Česi zdolali hokejistov Švédska 4:3 vďaka víťaznému zásahu Michálka 29 sekúnd pred koncom. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Rusko a domáce Fínsko.

Pozrite si genézu úspechov na MS v doterajšej histórii slovenského hokeja.

Kľúčové informácie o MS v hokeji si môžte pozrieť na našej podstránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok