Kandidát KDH je neprijateľný, Fico dal opozícii ultimátum

TA3, TASR, SITA
17.5.2012 11:39

KDH je v ťažkej situácii. ZMOS nesúhlasí s kandidátom strany na šéfa ÚVO a premiér Fico dáva rokovaniam čas do stredy. Ak budú neúspešné, chce funkcionára vybrať on.

Fico by privítal meno nominanta do stredy


Premiér Robert Fico by privítal, keby opozícia predložila vláde meno nového nominanta na post šéfa Úradu pre verejné obstrávanie už do budúcej stredy. Urobiť tak však musí po dohode so zamestnávateľskými zväzmi a Združením miest a obcí Slovenska. Jej doterajší nominant Peter Mach, ktorého navrhovalo KDH, túto podmienku nespĺňal.

"Asi si mysleli, že len čo si to rozdelia 'salámovo', budú zamestnávatelia aj ZMOS automaticky súhlasiť. Ale to odmietnutie pána Macha bolo veľmi jednoznačné, preto musia opäť začať rokovať. Tam nemôže byť stranícky nominant len preto, lebo ho nemajú kde inde umiestniť... V tomto okamihu musí (KDH) ponúknuť iné meno, pretože pán Mach je neprijateľný," komentoval nominanta opozície šéf Smeru.

Pokiaľ nedôjde k dohode, Fico je pripravený siahnuť po kandidátovi, ktorý vyhral súťaž Úradu vlády SR o tento post ešte pred parlamentnými voľbami. "Je tam poradie troch ľudí, ktorí mali podľa všetkého najlepšie predložené projekty. Ak nebude lepšia cesta, tak zoberiem prvého a urobím ho predsedom ÚVO," zhrnul Fico.

Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ je sklamaný z toho, že Fico tieto odkazy sprostredkováva opozícii cez médiá. Napriek tomu je pripravený s premiérom i menovanými sociálnymi partnermi ďalej rokovať. "Pán Fico zrejme sľúbil tento post zamestnávateľom na svojom rokovaní na Bôriku a následne začal komunikáciu o tom, že to patrí predsa opozícii," reagoval. Podľa neho Mach je seriózny kandidát, ktorý spĺňa stanovené predpoklady.

Predseda ZMOSu Jozef Dvonč v stredu uviedol, že združenie bude trvať na svojom kandidátovi na post šéfa ÚVO Removi Cicuttovi. "Budem vo štvrtok rokovať s KDH a pokúsime sa dospieť k nejakému vzájomnému konsenzu, ale v každom prípade my budeme presadzovať nášho kandidáta," priblížil. Opozičné strany sa v dohodli na nominácii Macha v stredu po niekoľkotýždňových rokovaniach.

Ľ Kaník podozrieva premiéra, že chce spochybniť každého kandidáta do ÚVO

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník má silnú pochybnosť, že ponuka premiéra Roberta Fica pre opozíciu, obsadiť post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, je úprimná. „Mám silné podozrenie, že ide o hru, že každý kandidát bude spochybnený,“ povedal Kaník. Upozornil, že sú dva zamestnávateľské zväzy a z jedného z nich pochádza minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Môže byť dohoda, že nejaký kandidát bude vždy spochybnený,“ dodal.

Kaníka neprekvapilo dnešné stanovisko Fica, ktorý rešpektoval výhrady Združenia miesta a obcí Slovenska voči kandidátovi KDH na post šéfa ÚVO Petra Macha. „Bolo zjavné dopredu, že Fico si stanovil pravidlá, ktoré mu umožňujú lavírovať. Ak nie je zhoda so ZMOS a zamestnávateľmi, umožňuje mu to povedať nie,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS. Opozícia by podľa neho mala konzultovať nového kandidáta najskôr so zamestnávateľmi a po zhode by sa mala zrodiť ďalšia nominácia na post šéfa ÚVO. „Musíme sa k tomu stretnúť a vyhodnotiť situáciu,“ dodal. 

Predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi odmietnutie Macha neprekáža, myslí si, že rozhodnutie o novom ponúknutom mene by malo byť odborné a nie politické. Práve z tohto dôvodu sa jeho hnutie možnosti nominovať svojich kandidátov vzdalo. "S politickými nomináciami nechceme mať nič spoločné. Ak budú zamestnávatelia a ZMOS tlačiť, aby to bola odborná nominácia, tak majú moju podporu," povedal. Vzápätí ale upozornil, že sa treba dobre pozrieť aj na mená, ktoré ponúknu oni. 

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos podotkol, že post predsedu ÚVO patrí KDH a hnutie by malo samotnú nomináciu vyrokovať so ZMOS-om. "To, že neprešiel jeden kandidát, to neznamená, že je koniec. Neviem, aký bol dôvod na odmietnutie Macha," reagoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok