Budúce vedenie SDKÚ chce mať možnosť koalície so Smerom

HN, TA3
17.5.2012 09:57

Kandidáti na šéfa SDKÚ-DS plánujú vypustiť z generálnej línie strany zákaz koalície so Smerom. Vládna strana to považuje za prejav politického realizmu, uviedli Hospodárske noviny.

Budúce vedenie SDKÚ chce mať možnosť koalície so Smerom
SITA

SDKÚ-DS, ktorá dosiahla vo voľbách slabý výsledok, už nechce nekompromisne odmietať koalíciu s dominantným Smerom. Kandidáti na predsedu počítajú s tým, že z generálnej línie strany vypustia absolútny zákaz koalície so stranou Robert Fica, píšu HN.

Nová podoba kľúčového dokumentu strany bude schvaľovaná v sobotu na kongrese SDKÚ. Jeden z kandidátov súboja o predsednícku pozíciu Pavol Frešo nepovažuje za dobré, "ak sa politika robí tak, že neustále pozorujeme socialistov, čo urobia, komentujeme ich a riadime sa podľa nich,“ uviedol. V jeho návrhu smerovania strany sa zmienka o "odmietaní akejkoľvek spolupráce" so Smerom nevyskytuje.

Podobný názor má aj druhý kandidát na poredsednícky post Viliam Novotný. "Je mesiac po parlamentných voľbách. Povedať teraz, že so Smerom nikdy nepôjdeme, nie je dôležité,“ myslí si. Tretia kandidátka na predsednícky post Lucia žitňanská sa pre HN vyjadrila, že sa jej na tieto otázky treba pytať po kongrese. V jej návrhu generálnej línie sa však rovnako odmietanie Smeru nespomína. Žitňanská chce byť Ficovej strane "alternatívou."

Podľa Miroslava Číža zo Smeru-SD sa obdobie polarizácie politiky skončilo odchodom Mikuláša Dzurindu a prehodnotenie prístupu modrých považuje za "prejav politického realizmu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok