Severokórejský vodca po prelomovom summite navštívil Čínu

TA3 TASR
19.6.2018 07:27

Severokórejský vodca Kim Čong-un začal v utorok svoju dvojdňovú návštevu Číny, v rámci ktorej sa pravdepodobne stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra Jonhap.

Severokórejský vodca po prelomovom summite navštívil Čínu
SITA/AP

O tom, že Kim už do Pekingu dorazil, informovala aj agentúra Reuters. Čínske štátne médiá krátko predtým oznámili, že severokórejský vodca bude na návšteve Číny od utorka do stredy, pričom nepriniesli nijaké podrobnosti. Išlo však o neobvyklý oznam, keďže o jeho predošlých návštevách nikdy neinformovali v predstihu. Pchjongjang ani Peking doposiaľ návštevu oficiálne nepotvrdili.

Kimova cesta do Číny nasleduje po prelomovom summite v Singapure, kde sa severokórejský vodca stretol 12. júna s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Schôdzka vyústila do Trumpovho prekvapivého vyhlásenia, že pozastaví spoločné vojenské cvičenia USA so Soulom, k čomu následne aj došlo, priblížila agentúra AP. Dodala, že na letisku v Pekingu panovali v utorok ráno prísne bezpečnostné opatrenia a úrady novinárom bránili zhotovovať fotografie. Letisko zároveň ráno opúšťala kolóna vozidiel, zjavne bez akýchkoľvek štátnych vlajok. Čínske štátne médiá doposiaľ neinformovali, či severokórejský vodca už do Pekingu priletel.

Ide už o celkovo tretiu návštevu Kim Čong-una v Číne v ostatných mesiacoch. Severokórejský vodca koncom marca neočakávane navštívil vlakom Peking, kde sa stretol so Si Ťin-pchingom. Išlo o jeho vôbec prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako sa v roku 2011 ujal moci. Do Číny sa Kim následne vrátil opäť v máji, pričom so Si Ťin-pchingom sa vtedy stretol v meste Ta-lien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok