Úvod Severanom vyšiel, víťazstvo nad Kóreou im vystrelil kapitán

TA3 TASR
18.6.2018 19:00

Futbalisti Švédska zdolali vo svojom úvodnom zápase v F-skupine MS v Nižnom Novgorode Kórejskú republiku 1:0. Severania v dueli spálili niekoľko obrovských šancí, víťazstvo im vystrelil v 65. minúte kapitán Andreas Granqvist z pokutového kopu, ktorý nariadil rozhodca Joel Aguilar až po preštudovaní zákroku Kim Min-ua na Viktora Claessona v šestnástke technológiou VAR.

Úvod Severanom vyšiel, víťazstvo nad Kóreou im vystrelil kapitán
SITA/AP

Trafil iba na brankára

Švédi nastúpili bez Lindelöfa, ktorého vyradila choroba, v strede obrany ho nahradil Jansson. V úvode bola aktivita na kopačkách Kórejčanov, súper im však dovolil manévrovať s loptou iba po šestnástku. Postupne sa osmelili aj Švédi a v 21. minúte sa dostal do tutovky Berg, z bezprostrednej blízkosti trafil iba brankára.

V 28. minúte sa zápas skončil pre obrancu Pak Ču-hoa, ktorý si neobratným zákrokom sám spôsobil svalové zranenie a musel striedať. Severania potom prebrali taktovku, Berg mal ďalšie dve veľké možnosti otvoriť skóre, najprv jeho strelu v poslednej chvíli zblokoval Kim Jong-kwon a potom z uhla nenamieril medzi žrde. Následne salvádorský rozhodca Aguilar neodpískal severanom jasnú penaltu po tom, ako Toivonena v pokutovom území skosil Ki Song-jung. V úplnom závere I. polčasu sa neujala ani nebezpečná hlavička Claessona.

Gól im dodal sebavedomie

Po prestávke pokračoval festival nepremenených príležitostí zo strany Švédov, nad bránku vypálil Forsberg, hlavičku Toivonena skvele vyrazil brankár Čche Hjon-u. Kórejčania si najväčšiu šancu vypracovali v 52. minúte, lopta z hlavy Ku Ča-čchola letela tesne vedľa pravej žrde.

V 63. minúte Kim Min-u zastavil v šestnástke Claessona, hlavný rozhodca najprv mlčal, ale po videokonzultácii nariadil jedenástku, ktorú kapitán Granqvist s prehľadom premenil. Severanom dodal gól sebavedomie a ešte viac dominovali na trávniku. Kórejčania dokázali zatlačiť súpera až v úplnom závere, Hwang Hi-čchan však hlavou nenamieril presne. Švédi si tak ustrážili tesné víťazstvo.

F-skupina, 1. kolo:

Švédsko - Kórejská republika 1:0 (0:0)

Gól: 65. Granqvist (z 11 m). ŽK: Claesson - Kim Šin-uk, Hwang Hi-čchan.

Rozhodovali: Aguilar - Zumba (obaja Salv.), Mora Araya (Kost.), 42.300 divákov

Švédsko: Olsen - Augustinsson, Granqvist, Jansson, Lustig -Claesson, Larsson (81. Svensson), Ekdal (71. Hiljemark), Forsberg - Berg, Toivonen (77. Thelin)

Kórejská rep.: Čche Hjon-u - I Jong, Čang Hjon-su, Kim Jong-kwon, Pak Ču-ho (28. Kim Min-u) - I Če-song, Ki Song-jung, Ku Ča-čchol (73. I Sung-u) - Hwang Hi-čchan, Kim Šin-uk (66. Čong U-jong), Son Hung-min

Švédi odohrajú druhý zápas na šampionáte v sobotu 23. júna o 20.00 h SELČ, keď nastúpia v Soči proti úradujúcim majstrom sveta z Nemecka. Kórejčania sa o tri hodiny skôr stretnú v Rostove s Mexikom, ktoré v nedeľu v úvodnom dueli v skupine prekvapujúco zvíťazilo nad Nemeckom 1:0.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok