Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetické 3D tlačené objekty sa pohybujú, rolujú a skáču

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V budúcnosti by sa miniatúrne biomedicínske roboty mohli pohybovať v ľudskom tele bez nutnosti pripojenia k externému zdroju energie alebo k nejakej riadiacej jednotke. Pred nedávnom sa vývoj v tejto oblasti posunul o krôčik bližšie, a to vďaka technológii 3D tlače, ktorá produkuje magneticky reagujúce objekty.

Tím výskumníkov z MIT pod vedením profesora Xuanhe Zhaoa najprv vytvoril elastomérny 3D tlačový atrament, ktorý bol naplnený magnetickými časticami. Počas toho ako 3D tlačiareň vytáčala atrament z trysky, elektromagnet umiestnený okolo nej spôsobil, že všetky častice, ktoré tryskou prechádzajú sú magneticky orientované v rovnakom smere. Tento smer určuje orientácia elektromagnetu a dá sa podľa potrieb meniť.

V praxi to znamená, že zmenou smeru magnetu v priebehu 3D tlače sa dá vytvoriť objekt, v ktorom sú častice orientované v rôznych smeroch v rôznych častiach tlačeného 3D objektu. Keď výskumníci takto flexibilný predmet následne vystavili magnetickému poľu, jeho úseky reagovali pohybom rôznymi spôsobmi v závislosti od magnetickej orientácie jeho častíc. Výsledkom bola zmena tvaru objektu a presunom zdroja magnetického poľa je možné, aby sa objekt zmenil naspäť do svojej pôvodnej formy alebo prechádzal medzi viacerými tvarmi.

Výskumníci z MIT vytvorili mäkké 3D tlačené štruktúry, ktorých pohyby sa dajú riadiť prostredníctvom magnetického poľa.

Táto technológia sa zatiaľ používa pre výrobu predmetov, ako je rúrka, ktorá sa zmraští a uzavrie, list, ktorý sa prehýba a rozkladá alebo predmet v tvare snežnej vločky, ktorý je schopný sa plaziť, rolovať, skákať či dokonca chytí malú loptu alebo obopne pilulku a potom ju prenesie po stole.

Vedci z MIT vidia sľubnú aplikáciu tejto technológie najmä v biomedicíne, kde by sa 3D štruktúra mohla umiestniť okolo krvnej cievy pre kontrolu čerpania krvi alebo by sa mohli magnetické objekty využiť pre vedenie v tráviacom trakte pre získanie snímok. Mohli by tiež extrahovať vzorky tkaniva z tela pacienta alebo doručovať lieky presne tam, kde je to potrebné.

Každá 3D tlačená štruktúra je vytvorená z nového typu atramentu, ktorý obsahuje malé magnetické častice.