Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Motorizovaný inteligentný kufor vás na cestách všade sám nasleduje

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia, ktorí trávia veľa času cestovaním, sú zrejme unavení neustálym ťahaním kufra za sebou. No oveľa ľahšie by bolo, ak by ich kufor sám nasledoval po boku. A presne to im splní nový motorizovaný kufor Ovis s prvkami umelej inteligencie od spoločnosti ForwardX Robotics.

Cestovný kufor Ovis je vybavený dvomi bezkartáčovými elektromotormi, každý pre jedno zadné koleso. Samostatný pohyb vedľa majiteľa zabezpečí viacero videokamier spolu s procesorom Qualcomm Snapdragon, ktorý disponuje algoritmy pre počítačové videnie, čiže rozpoznávanie svojho okolia, ktoré sú založené na umelej inteligencii.

Táto kombinácia technológií umožní kufru vizuálne sledovať svojho používateľa, pričom sa drží po jeho boku na pravej strane. Výrobca tvrdí, že motorizovaný kufor Ovis je schopný identifikovať prekážky, ako sú iní ľudia, aby ich automaticky dokázal obísť. Rýchlosť pohybu po letisku či chodníku je až 10 kilometrov za hodinu. Ak používateľ potrebuje, môže kedykoľvek prevziať nad kufrom manuálne ovládanie a ťahať ho za rukoväť ako klasický kufor. Dá sa to vykonať aj vtedy, keď vymeniteľnej 96 Wh lítium-iónovej batérii dochádza energia.

Motorizovaný cestovný kufor dokáže svojho majiteľa nsledovať pod jeho boku.

Batéria sa pritom na plnú kapacitu dá nabiť za menej ako štyri hodiny a na jedno nabitie by mala poskytnúť dostatok energie pre prekonanie vzdialenosti až 20 kilometrov. Sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android upozorní používateľa, ak sa výdrž batérie dostane pod 20 percent. Batéria sa navyše dá použiť pre nabíjanie mobilných zariadení prostredníctvom dvoch USB portov, ktoré sú zabudované v kufri.

V prípade, že sa používateľ od kufra vzdiali viac ako 2 metre, dostane upozornenie na Bluetooth prepojený náramok SmartBand. Ak sa kufor stratí alebo dôjde k jeho krádeži, aplikácia môže spustiť jeho sledovanie pomocou priloženého GPS modulu. Kapacita kufra je 45 litrov a váži o niečo menej ako 4,5 kg.

Samostatný pohyb kufra zabezpečí viacero videokamier spolu s procesorom Qualcomm Snapdragon, ktorý disponuje algoritmy pre počítačové videnie, ktoré sú založené na umelej inteligencii.

Motorizovaný inteligentný kufor Ovis je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za finančnú podporu vo výške 329 dolárov, pričom jeho plánovaná maloobchodná cena bola nastavená na 799 dolárov. Ak všetko pôjde tak ako má, distribúcia prvých kusov by sa mala začať ešte v decembri tohto roku.

Batéria sa navyše dá použiť pre nabíjanie mobilných zariadení prostredníctvom dvoch USB portov, ktoré sú zabudované v kufri.