Finančná správa informovala o historickom náleze, zaistili šesť ton tabaku

TA3 TASR SITA
17.6.2018 15:00

Pracovníkom Kriminálneho úradu Finančnej správy sa v spolupráci s colnými úradmi podarilo v priebehu víkendu odhaliť doteraz v histórii najväčšiu nelegálnu výrobu a distribúciu cigariet na Slovensku. Informoval o tom prezident FS František Imrecze.

Cieľom bola západná Európa

V Revúcej bolo počas zásahu zaistených 10,5 milióna kusov falzifikátov cigariet známej značky a šesť ton tabakovej suroviny. "Naše odhalenia doteraz boli hlavne v čínskych alebo iných ázijských značkách, ktoré boli na Slovensku neznáme," uviedol. "Celkový zastavený únik na spotrebných daniach a DPH má zatiaľ predbežne vykalkulovanú hodnotu päť miliónov eur," povedal Imrecze. Podľa Imreczeho existuje pri takýchto cigaretách vyššie zdravotné riziko, keďže môžu obsahovať látky, ktoré v legálnych cigaretách nie sú. Cigarety neboli určené na slovenský trh ale prevažne do západnej Európy, kam ich prepravovali spolu s nákladom dreva.

Podľa riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa pracovali príslušníci na tomto prípade približne pol roka, pričom sa na akcii zúčastnilo 50 až 70 osôb. "Pri akcii boli zaistené aj dve osoby zo SR, ktoré sú momentálne v cele predbežného zadržania," povedal s tým, že vyšetrovateľ pre ne navrhol väzbu. "Informácie, ktoré sme čerpali, sme nemali len z našich operatívnych zdrojov, ale úzko sme spolupracovali aj s Europolom a s OLAF" zdôraznil Makó.

Cigarety budú zlikvidované

Výroba cigariet podľa neho fungovala pol roka až osem mesiacov, pričom v podobných prípadoch sieť páchateľov siaha vždy do zahraničia. "A takým základným znakom sú vždy Ukrajinci a Bulhari," povedal. Zaistené cigarety budú v zmysle zákona zlikvidované.

Falzifikáty boli podľa Makóa veľmi kvalitné a laik by ich nerozoznal od originálnych cigariet. Pri nich sú balenia označené pomocou QR kódov, ktoré obsahujú údaje o výrobe, distribúcii a predaji tovaru. Tie boli v tomto prípade falošné. Cigarety navyše neboli označené slovenskými kolkami, gang sa v tomto prípade nepokúsil o ich falšovanie.

Prezident FS v tejto súvislosti uviedol, že prípad neovplyvní priaznivé postavenie Slovenska, ktoré patrí ku krajinám s najnižšími množstvami pašovaných cigariet. Dostávajú sa sem najmä z východoeurópskych krajín, ktoré nie sú súčasťou Európskej únie. V priebehu posledných piatich rokov Finančná správa odhalila niekoľko menších výrobní nelegálnych cigariet, ktoré rozsahom výroby nie sú porovnateľné s výrobňou v Revúcej. Ide tiež o prvý prípad falšovania známej značky na Slovensku, doplnil Imrecze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok