Lode s migrantmi, ktorých odmietli Taliansko i Malta, zakotvili

TA3 TASR
17.6.2018 07:40

Stovky migrantov, ktorí sa týždeň plavili po Stredozemnom mori, sú v rukách lekárov. Migrantom z konvoja patriaceho k lodi Aquarius povolia španielske úrady zostať v krajine nasledujúcich 45 dní a až potom začať riešiť právnu stránku svojho pobytu v Európe.

Tri lode

Bernardo Alonso zo španielskej polície uviedol, že stovky migrantov, ktorí v troch lodiach dorazili v nedeľu do východošpanielskeho prístavu Valencia, budú mať takúto výnimku z dôvodu utrpenia, aké v ostatnom týždni prežili.

Aquarius, prevádzkovaný humanitárnymi organizáciami SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc, zachránil minulý týždeň z vôd Stredozemného mora 629 migrantov pochádzajúcich z afrických krajín. Taliansko a Malta lodi zakázali prístup do svojich prístavov. Riešenie nakoniec ponúkol nový španielsky premiér Pedro Sánchez. Ten oznámil, že loď sa môže priplaviť do Valencie.

Stovky utečencov z jeho paluby pred cestou do Valencie umiestnili na ďalšie dve lode talianskej pobrežnej stráže. Na plavidlo Dattilo presunuli 274 a na loď Orione 249 migrantov. Konvoj dorazil do Valencie v nedeľu. Ako prvá v ranných hodinách zakotvila loď Dattilo, po Aquariuse ako posledná dorazí Orione.

Ponúkli sa aj Francúzi

Španielsky Červený kríž zriadil v prístave prijímacie stredisko s viac než 1000 dobrovoľníkmi a 400 tlmočníkmi. Španielske úrady prisľúbili, že migranti budú mať pridelených osobitných tlmočníkov počas trvania registračného procesu, ktorý bude trvať niekoľko týždňov. Migranti pochádzajúci z afrických krajín budú totiž musieť požiadať o azyl. Niektorí tak urobia v Španielsku, Francúzsko sa však tiež ponúklo, že istý počet migrantov prijme.

Medzi migrantmi je 80 žien, z toho je sedem tehotných, 32 detí vo veku od päť do 15 rokov a 61 mladistvých vo veku 15 až 17 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok