Migranti mieria do Valencie, pomoc prisľúbili aj Francúzi

TA3 TASR
16.6.2018 18:58

Španielsko prijalo ponuku Francúzska, že sa ujme časti zo stoviek migrantov, ktorí by mali čoskoro doraziť do španielskeho prístavu Valencia na palube záchrannej lode Aquarius. Španielska vláda vo vyhlásení oznámila, že Paríž jej ponúkol prijatie takých migrantov, ktorí by sa radi dostali do Francúzska a sú na to oprávnení.

Španielsky premiér Pedro Sánchez ponuku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ocenil, pričom vyjadril vieru, že práve takáto spolupráca je rámcom toho, "ako by Európa mala reagovať" v otázke prisťahovalectva, píše sa ďalej v zmienenom vyhlásení.

Podľa očakávania dorazia v nedeľu ráno do španielskeho prístavu Valencia tri lode vezúce dovedna 630 migrantov. Tí sa plavia zo strednej oblasti Stredozemného mora na palube záchrannej lode Aquarius, ktorú má v prevádzke humanitárna skupina SOS Méditerranée, a na dvoch lodiach talianskej vlády, na ktoré premiestnili časť migrantov z preplneného Aquariusa.

Záchranné plavidlo Aquarius s migrantmi presmerovali do prístavu Valencia po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali zakotviť vo svojich prístavoch a riešenie nakoniec ponúkol v pondelok nový španielsky premiér Pedro Sánchez. Ten oznámil, že loď môže priplávať do Valencie. Španielske úrady už vopred avizovali, že po jej príchode preveria jednotlivo každý prípad a určia, či majú migranti oprávnenie získať azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok