Ľudia vyjadrili nespokojnosť, v Banskej Bystrici vytvorili živú reťaz

TA3 TASR
15.6.2018 23:39

Nespokojnosť s procesom prípravy budovania protipovodňových opatrení v Banskej Bystrici vyjadrili v piatok podvečer aktivisti podporujúci skupinu Za Hron bez betónu a Komunitnú nadáciu Zdravé mesto.

Ľudia vyjadrili nespokojnosť, v Banskej Bystrici vytvorili živú reťaz
SITA/Peter Rusko

Hron má byť obohnaný múrom

Vytvorili živú reťaz, ktorou chceli povedať, že vo vyspelom svete sa pri podobných verejnoprospešných stavbách zapája do procesu prípravy i verejnosť. Rovnako, že také opatrenia sa majú riešiť s dôrazom na životné prostredie, dopad na klímu, kolobeh vody v krajine i estetiku mesta. Nepáči sa im, že rieka Hron má byť obohnaná múrom.

V týchto dňoch sa petičný výbor stretol s vedením magistrátu, z ktorého vzišiel návrh, že zorganizujú spoločnú odbornú diskusiu o protipovodňových opatreniach za účasti aktivistov, odbornej verejnosti a kapacity v oblasti vodohospodárskych stavieb. Má byť streamovaná naživo a priniesť odpovede na všetky nevyjasnené otázky. Informoval o tom banskobystrický primátor Ján Nosko na sociálnej sieti.

Posledné krajské mesto bez ochrany

Ako zdôraznil Pavel Machava, hovorca štátneho podniku SVP, Banská Bystrica je posledným krajským mestom, ktoré nemá ochranu pred tzv. storočnou vodou. V minulosti sa ním prevalila povodeň, ktorá siahala až po Pamätník SNP. Po nej sa začali prípravy na komplexnú protipovodňovú úpravu rieky Hron v intraviláne mesta.

"Ako technicky najvhodnejší sa ukázal variant podzemných tesniacich stien a protipovodňových múrikov. Protipovodňové múriky pri Hrone existujú aj dnes, väčšina z nich bude rekonštruovaná. Budú vybudované maximálne do výšky 1,2 metra s výnimkou 200-metrového úseku, kde chodník výrazne klesá. Tam bude múrik vyšší z dôvodu, aby ochránil promenádu a najmä ľudí od frekventovanej cesty I/66. V tejto lokalite však bude medzi riekou a chodníkom len zábradlie, aby sa nezabránilo styku obyvateľov s vodou. V centre mesta sa pristúpi najmä k rekonštrukcii už existujúcich múrikov, ktoré sú v Banskej Bystrici desaťročia a ľudia popri nich denne prechádzajú," vysvetlil Machava. Na ne majú byť osadené mobilné hradenia výlučne v prípade hroziacej povodne na Hrone. Múriky tak nemajú narúšať panorámu rieky.

Výrub bude nevyhnutný

"Ide o rovnaké technické riešenie, aké bolo použité aj na ochranu nášho hlavného mesta. Tieto opatrenia dokázali ochrániť Bratislavu v roku 2013 pred historickou povodňou. Pevne verím, že rovnako účinne dokážeme ochrániť i Banskú Bystricu," konštatoval generálny riaditeľ SVP Stanislav Gáborík.

Opatrenia majú byť realizované na celom úseku rieky Hron v intraviláne mesta v dĺžke viac ako sedem kilometrov. Na úseku od autobusovej stanice po Hušták bude potrebné vyrúbať 59 stromov, na ktoré vydal právoplatné povolenie banskobystrický okresný úrad. V rámci náhradnej výsadby tam bude vysadených 85 nových stromov. Z bezpečnostných dôvodov je potrebné vyrúbať i 300 stromov v koryte Hrona mimo obývanej časti. Aj za tieto stromy bude SVP realizovať náhradnú výsadbu. Podľa podniku sa výrub stromov uskutoční len tam, kde to bude nevyhnutné. S výstavbou protipovodňovej ochrany sa má začať do konca tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok